HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A romákat gyakrabban igazoltatják a rendőrök?

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Tasz, rendőr, Dénes Balázs
2008 Július 15    Forrás: RTL Klub Híradó


Ez a cikk archív

Korlátozná a rendőrök igazoltatási jogkörét a Társaság a Szabadságjogokért elnevezésű civil szervezet. Szerintük ugyanis hiába van törvény, a rendőrök ez alapján bárkit, bármilyen indokkal ellenőrizhetnek - számolt be az RTL Híradó. Magyarországon évente másfél millió embert igazoltnak a rendőrök.

Hirdetmény

Személyi igazolvány és lakcímkártya - a rendőrök ezeket kérik igazoltatáskor. Kényükre-kedvükre nem, csak meghatározott célokkal ellenőrizhetnek. Ezt a 2007-es rendőrségi törvény szabályozza, amelyben egyébként csökkentették az igazoltatás lehetséges indokainak számát.

Horváth Attila, az Országos Rendőr-főkapitányság alezredesének felsorolása szerint a közrend és a közbiztonság védelme, bűnmegelőzési és bűnüldözési cél, belföldi tartózkodás jogszerű megállapítása, illetve közlekedésrendészeti eljárás során van lehetősége a rendőrnek a személyazonosság megállapítására. A Társaság a Szabadságjogokért civil szervezet szerint viszont ez is sok. Azt mondják: a gyakorlatban bármi igazoltatási ok lehet.

Dénes Balázs, a szervezet elnöke úgy fogalmazott: "gumiszabályokról van szó", mert olyan általános indokok szerepelnek benne, mint a közrend védelme vagy a közbiztonság. Törvényes, amit a rendőrség ma csinál, de ez nem változtat azon, hogy az emberi jogi szervezetek álláspontja szerint sokkal szűkebbre kell szabni a rendőrség igazoltatási jogkörét.

Egy 2006-ban, a TÁRKI által készített felmérésből az derül ki, hogy a megkérdezett rendőrök fele azt gondolja saját munkatársairól, hogy romákat gyakrabban ellenőriznek. A rendőrség szerint azonban a felmérés óta a helyzet sokat javult.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt