HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Félnek a Magyar Gárdától a szarvasi romák

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Gárda, szarvas
2008 Július 09    Forrás: beol.hu


Ez a cikk archív

Hétfőn, mint megírtuk, közleményben jelentette be a Magyar Gárda Békés megyei szervezete, hogy éjszakai közérzet- és közbiztonság-javító sétákra indulnak Szarvason. Bár a közleményben nincs szó arról, hogy a lépés bármilyen módon a cigányság ellen irányulna, a helyi roma kisebbség vezetői mégis attól tartanak, hogy a gárdisták éjszakai sétái olajat jelenthetnek a tűzre, s a roma és a magyar lakosság között feszülő ellentét robbanásba torkollhat.

Hirdetmény

- Értetlenül állok a Szarvasi Cigány Önkormányzat vezetőjének a roma hírportálon közzétett aggodalmai előtt. Mi ugyanis egy szóval sem említettük, hogy tervezett éjszakai sétáink bármilyen módon a cigányok ellen irányulnának, csak a zavarosban halászókat akarjuk megfékezni! - hangsúlyozta lapunk megkeresésére Tóth Zoltán, a Magyar Gárda Békés megyei szervezetének vezetője. Hozzátette: a közeljövőben a megye más településein is hasonló éjszakai sétákkal kívánják szolgálni a lakosság biztonságérzetének növekedését.

Oltyán Sándor alezredes, a Szarvasi Rendőrkapitányság vezetője nem lát kivetnivalót abban, ha a civilek tenni kívánnak a közbiztonság érdekében. Megfogalmazása szerint minden állampolgárnak joga a köz- és a magántulajdon védelme mindaddig, amíg a jogszabályi kereteket nem lépi át. A rendőrkapitány is úgy látja, az akció nem a romák ellen irányul.

Bánfi József, a Szarvasi Cigány Önkormányzat elnöke azonban másképp ítéli meg a kérdést:

- Abból a tényből kell kiindulnunk, hogy a Magyar Gárda által említett, közelmúltbeli bűncselekményeket cigányok követték el. Ez adta a lökést a gárdistáknak, hogy éjszakai járőrözésbe kezdjenek, ezáltal gerjesszék a feszültséget. Tagadhatatlan, hogy a városban a romák egy kisebb csoportja sok gondot okoz a magyaroknak, sokakat megkárosítanak, hozzám is rengeteg panasz érkezik. Félek, hogy ha az éjszakánként járőröző gárdisták összetalálkoznak a cigány fiatalokkal, abból akár összecsapás is lehet.

A roma vezető hangsúlyozta: sajnálatos, hogy a néhány cigány család által elkövetett bűncselekmények és arrogáns magatartás miatt a városban általánosítanak, s az egész cigányságra rásütik a bélyeget. Mint mondta, a feszültség egyre nagyobb, a probléma túlnőtt a cigány önkormányzat hatáskörén, a megoldást a városvezetéssel és minden érintettel közösen kellene megkeresni.

A városban gyakori téma a nemzetiségi feszültség

Szarvason az utóbbi időben sokat hallani a roma-magyar feszültségekről. A kérdés a helyi képviselő-testület ülésein is több alkalommal szóba jött, időnként igen indulatos megjegyzések formájában. Babák Mihály polgármester megkeresésünkre csak annyit kívánt elmondani: nincs tudomása a Magyar Gárda által tervezett közbiztonságjavító járőrözésekről.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulóján

  • Visszafogadta a Fidesz a cigányozó edelényi polgármestertCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt