2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Félnek a Magyar Gárdától a szarvasi romák
2008. 07. 09. 00:00

Hétfőn, mint megírtuk, közleményben jelentette be a Magyar Gárda Békés megyei szervezete, hogy éjszakai közérzet- és közbiztonság-javító sétákra indulnak Szarvason.

- Értetlenül állok a Szarvasi Cigány Önkormányzat vezetőjének a roma hírportálon közzétett aggodalmai előtt. Mi ugyanis egy szóval sem említettük, hogy tervezett éjszakai sétáink bármilyen módon a cigányok ellen irányulnának, csak a zavarosban halászókat akarjuk megfékezni! - hangsúlyozta lapunk megkeresésére Tóth Zoltán, a Magyar Gárda Békés megyei szervezetének vezetője. Hozzátette: a közeljövőben a megye más településein is hasonló éjszakai sétákkal kívánják szolgálni a lakosság biztonságérzetének növekedését.

Oltyán Sándor alezredes, a Szarvasi Rendőrkapitányság vezetője nem lát kivetnivalót abban, ha a civilek tenni kívánnak a közbiztonság érdekében. Megfogalmazása szerint minden állampolgárnak joga a köz- és a magántulajdon védelme mindaddig, amíg a jogszabályi kereteket nem lépi át. A rendőrkapitány is úgy látja, az akció nem a romák ellen irányul.

Bánfi József, a Szarvasi Cigány Önkormányzat elnöke azonban másképp ítéli meg a kérdést:

- Abból a tényből kell kiindulnunk, hogy a Magyar Gárda által említett, közelmúltbeli bűncselekményeket cigányok követték el. Ez adta a lökést a gárdistáknak, hogy éjszakai járőrözésbe kezdjenek, ezáltal gerjesszék a feszültséget. Tagadhatatlan, hogy a városban a romák egy kisebb csoportja sok gondot okoz a magyaroknak, sokakat megkárosítanak, hozzám is rengeteg panasz érkezik. Félek, hogy ha az éjszakánként járőröző gárdisták összetalálkoznak a cigány fiatalokkal, abból akár összecsapás is lehet.

A roma vezető hangsúlyozta: sajnálatos, hogy a néhány cigány család által elkövetett bűncselekmények és arrogáns magatartás miatt a városban általánosítanak, s az egész cigányságra rásütik a bélyeget. Mint mondta, a feszültség egyre nagyobb, a probléma túlnőtt a cigány önkormányzat hatáskörén, a megoldást a városvezetéssel és minden érintettel közösen kellene megkeresni.

A városban gyakori téma a nemzetiségi feszültség

Szarvason az utóbbi időben sokat hallani a roma-magyar feszültségekről. A kérdés a helyi képviselő-testület ülésein is több alkalommal szóba jött, időnként igen indulatos megjegyzések formájában. Babák Mihály polgármester megkeresésünkre csak annyit kívánt elmondani: nincs tudomása a Magyar Gárda által tervezett közbiztonságjavító járőrözésekről.