HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Az OCÖ az Emberi Jogi Bizottság összehívását kéri

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  OCÖ, Bogdán János
2008 Július 08    Forrás: hirado.hu


Ez a cikk archív

A szombati melegfelvonulást kísérő terrorcselekedetek és kisebbségi csoportok elleni támadások miatt az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának összehívását kéri az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ). Az Országos Cigány Önkormányzat szerint terrorcselekmények kísérték a szombati melegfelvonulást.

Hirdetmény

Ifj. Bogdán János, a szervezet szóvivője úgy fogalmazott: "Molotov-koktéllal, kövekkel, tojásokkal a szólásszabadság mögé bújva nem lehet véleményt kifejezni, nem lehet közösségeket, csoportokat megfélemlíteni, terrorcselekményeket elkövetni a másként gondolkodó, vagy másként élő emberek, illetve a törvényes rendet vigyázó rendőrök ellen".

Ifj. Bogdán János azt mondta: már két éve folyamatos küzdelmet vívnak olyan szervezetekkel, pártokkal, "akik fasiszta nézeteket vallanak", és már többször felhívták a figyelmet arra, hogy milyen veszélyt rejt a Jobbik, a Magyar Gárda és más szélsőséges csoportosulások nézeteinek erősödése, akik most már terrortámadásokat indítanak békés közösségek ellen.


Az utóbbi hetekben kisebbségi közösségek ellen történt támadások miatt az OCÖ azt kéri Balog Zoltán fideszes országgyűlési képviselőtől, hogy hívja össze az általa vezetett bizottságot, és ha szükséges, akkor a budapesti Dohány utcai székházukat a bizottság rendelkezésére bocsátják.

A Meleg Méltóság Menete szombaton az Erzsébet térről indult az Andrássy úton a Városliget felé. Ugyanebben az időben indult meg az ellentüntetők menete is az 56-osok teréről az Erzsébet tér felé; mindkét felvonulást rendőrök biztosították.

A melegek menetét az Andrássy út teljes hosszában gyalázták és dobálták az út mindkét oldaláról. Az első erős támadás a Liszt Ferenc térnél, a Rendszerváltó Fórum rendezvényének helyszínén érte a felvonulókat. A térnél a tüntetők megpróbálták megbontani a kordont, rátámadtak a rendőrökre, akik könnygázzal válaszoltak.

A Liszt Ferenc térinél is nagyobb összecsapás helyszíne volt a Hősök tere, ahol csuklyás, maszkos tüntetők támadtak a rendőrökre. A kordonokat ledöntötték, a rendőröket megdobálták. A rendőrség vízágyúkat és könnygázt vetett be, a tömeget a Városliget, valamint a Dózsa György úton a Keleti pályaudvar, illetve a Váci út felé szorították ki.

A melegfelvonulás után ellentüntetők megtámadták azt a rendőrautót, amelyben Lévai Katalin szocialista európai parlamenti képviselő és a másságát nyíltan vállaló Szetey Gábor volt államtitkár próbálta elhagyni a teret. Kő találta el Léderer Andrást, az SZDSZ Új Generáció elnökét, megütötték Horn Gábor szabad demokrata ügyvivőt, és megverték Orosz Józsefet, a Klubrádió riporterét.

A rendőrök 57 embert állítottak elő, az összecsapásokban 12 rendőr megsérült.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt