2024 May 08., Wednesday/Mihály napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az OCÖ az Emberi Jogi Bizottság összehívását kéri
2008. 07. 08. 00:00

A szombati melegfelvonulást kísérő terrorcselekedetek és kisebbségi csoportok elleni támadások miatt az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának összehívását kéri az OCÖ.

Ifj. Bogdán János, a szervezet szóvivője úgy fogalmazott: "Molotov-koktéllal, kövekkel, tojásokkal a szólásszabadság mögé bújva nem lehet véleményt kifejezni, nem lehet közösségeket, csoportokat megfélemlíteni, terrorcselekményeket elkövetni a másként gondolkodó, vagy másként élő emberek, illetve a törvényes rendet vigyázó rendőrök ellen".

Ifj. Bogdán János azt mondta: már két éve folyamatos küzdelmet vívnak olyan szervezetekkel, pártokkal, "akik fasiszta nézeteket vallanak", és már többször felhívták a figyelmet arra, hogy milyen veszélyt rejt a Jobbik, a Magyar Gárda és más szélsőséges csoportosulások nézeteinek erősödése, akik most már terrortámadásokat indítanak békés közösségek ellen.


Az utóbbi hetekben kisebbségi közösségek ellen történt támadások miatt az OCÖ azt kéri Balog Zoltán fideszes országgyűlési képviselőtől, hogy hívja össze az általa vezetett bizottságot, és ha szükséges, akkor a budapesti Dohány utcai székházukat a bizottság rendelkezésére bocsátják.

A Meleg Méltóság Menete szombaton az Erzsébet térről indult az Andrássy úton a Városliget felé. Ugyanebben az időben indult meg az ellentüntetők menete is az 56-osok teréről az Erzsébet tér felé; mindkét felvonulást rendőrök biztosították.

A melegek menetét az Andrássy út teljes hosszában gyalázták és dobálták az út mindkét oldaláról. Az első erős támadás a Liszt Ferenc térnél, a Rendszerváltó Fórum rendezvényének helyszínén érte a felvonulókat. A térnél a tüntetők megpróbálták megbontani a kordont, rátámadtak a rendőrökre, akik könnygázzal válaszoltak.

A Liszt Ferenc térinél is nagyobb összecsapás helyszíne volt a Hősök tere, ahol csuklyás, maszkos tüntetők támadtak a rendőrökre. A kordonokat ledöntötték, a rendőröket megdobálták. A rendőrség vízágyúkat és könnygázt vetett be, a tömeget a Városliget, valamint a Dózsa György úton a Keleti pályaudvar, illetve a Váci út felé szorították ki.

A melegfelvonulás után ellentüntetők megtámadták azt a rendőrautót, amelyben Lévai Katalin szocialista európai parlamenti képviselő és a másságát nyíltan vállaló Szetey Gábor volt államtitkár próbálta elhagyni a teret. Kő találta el Léderer Andrást, az SZDSZ Új Generáció elnökét, megütötték Horn Gábor szabad demokrata ügyvivőt, és megverték Orosz Józsefet, a Klubrádió riporterét.

A rendőrök 57 embert állítottak elő, az összecsapásokban 12 rendőr megsérült.