2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Több mint 41 millióból a teljes telepfelszámolás helyett 6 házat építettek
2008. 07. 04. 00:00

Putrikat számoltak fel, és lakhatóbbá tették a romatelepet Sóshartyánban az országos roma integrációs program keretében; a Nógrád megyei faluban a lakosság mintegy 70 százaléka cigány származású.

Sóshartyán önkormányzata 41 millió 370 ezer forintot nyert a programra a Szociális és Munkaügyi Minisztérium pályázatán - mondta Tóth Gabriella.

A helyzetfelmérés szerint 11 putri állt a száz ingatlant magában foglaló romatelepen, és ezek teljes felszámolását tervezték, de a pénzügyi keret csak hat család felújított ingatlanokba költöztetését tette lehetővé - tette hozzá.

A családok közül ketten környező településekre költöztek, négyen továbbra is a telepen élnek. A hat putrit lebontották illetve lebontják.

A romatelepen emellett 400 méter járdát építettek, minden utcában kikotorták a csapadékvíz-elvezető árkot, és egyéves szemétszállítási díj kifizetése mellett biztosítottak gyűjtőedényt valamennyi háztartásba.

A szociális tárca támogatását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány 15 millió forintos támogatása egészítette ki. Ennek keretében 15-en részesültek OKJ-s gyógynövénytermesztői képzésben, 15-en felzárkóztató-, ketten közösségfejlesztő képzésben. Tartalmazott még a program egyéni, a munkaerőpiacra jutást segítő képzéseket is, tízen támogatással végeztek közcélú munkát fél évig.

A program lakáshoz jutó kedvezményezettei szándéknyilatkozatban vállalták az együttműködést, ennek fejében részt vállaltak a foglalkoztatásban vagy a képzésben.

Sóshartyán polgármestere kitért arra is: a program egyik nehéz eleme volt megértetni, elfogadtatni a 950 fős falu 30 százaléknyi nem roma lakosságával a pályázat pozitív diszkriminációját, továbbá el kellett fogadtatni a romatelepen élő mintegy 600 emberrel is, hogy bár egyénileg nem mindenki kedvezményezett, de az egész telep nyertese a programnak.