2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Wifin megy az internet a romáknak
2008. 07. 03. 00:00

Az internet nem jut el mindenhová, mivel bizonyos területeken az internet szolgáltatóknak már nem érdekük - gazdasági és egyéb megfontolások miatt - kiépíteni hálózatukat.

Maga a program indiai és brazil tapasztalatokon alapul, ahol a legszegényebb néprétegekben nagy népszerűségnek örvendenek az ilyen típusú szolgáltatások. Ezt a már kipróbált programot igyekezett megvalósítani Magyarország hátrányos helyzetű, többnyire roma lakosságánál is, bízva a sikerben, a fogadókészségben.

A program első része több mint száz falu csatlakozását eredményezte, s a Borsod megyei Halmaj településen zárult le június 27-én. Ebbe a munkába kapcsolódott be sikeresen a Humán Integra Társadalmi Beilleszkedést Segítő Regionális Alapítvány is, akiknek céljuk, hogy segítsék az Észak-magyarországi régióban az önhibájukon kívül a társadalom perifériájára szorult emberek visszailleszkedését.

A projekt keretében a pályázók kedvezményesen juthattak számítógépekhez, 2008. december 31-ig térítésmentesen, utána kedvezményesen internet eléréshez, illetve ingyenes helyszíni képzést biztosított számukra a pályázat kiíró Az Internet Terjesztéséért Alapítvány.

Nyírő András tervei között szerepel a jövőre nézve, miután "most két hónap lesz arra, hogy a tapasztalatokat kiértékeljük" egy szociális internet szolgáltató létrehozása, ezzel is segítve a hátrányos helyzetű emberek, családok, gyerekek integrációját.