2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A tandíj a cigányság lefejezéséhez vezet
2007. 12. 28. 00:00

A kormány intézkedései olyan szintű elszegényedéshez vezettek, ami tarthatatlan - mondta lapunknak Varga József, a Fidesz országgyűlési képviselője, a Polgári Szociális Bázis tagja.

"A szociális népszavazás nem a cigányságról, hanem azokról a leszakadó rétegekről szól, amelybe a romák is beletartoznak. A cigányság aránya ebben a rétegben már ötven százalék alatt van. A Szociális Népszavazás 2008 a szegényekről, a szegénységről szól" - mondta lapunknak Varga József. Az igazi problémát abban látja, hogy a Gyurcsány-kormány semmit sem tett a romák felzárkóztatásáért, sőt szociális és gazdasági intézkedései révén a többségi társadalom széles rétegei süllyednek lassan arra a szintre, ahol addig a romák álltak. A vidéki és fővárosi polgármesterek, ellenzéki politikusok részvételével, Tarlós István kezdeményezésére létrejött Polgári Szociális Bázis cigány tagja szerint a Gyurcsány-kormány ámokfutását csak a referendummal lehet megállítani.

Varga József tehát általános szociális válságot lát, amelynek a cigányok is részesei. Szerinte a vizitdíjjal, a kórházi napidíjjal és a felsőoktatási tandíjjal a romák társadalmi felzárkózásának a lehetősége is megszűnik.

Az egészségügyi intézkedések szerinte épp azokat a romákat érintik hátrányosan, akik eddig eljártak orvoshoz. Arról, hogy a cigányokat mi tartja vissza az egészségügyi szolgáltatások igénybevételétől, elmondta: ez a cigányság körében elterjedt "öngyógyítás", illetve a mélyszegénység miatt van. A cigányság halálozási statisztikák azonban még a magyar átlagnál is sokkal rosszabbak.

"Csak képzelje el: jelenleg 550-600 romatelep van az országban, az ott élő családok tagjai egyszerűen nem tudnak higiénikusan megjelenni az orvosnál. A szégyenérzet és az önbecsülés miatt a cigányok inkább nem járnak orvoshoz." Ezt a súlyos helyzetet tetézi, hogy most már alkalmanként háromszáz forintot kellene fizetniük azoknak is, akiknek nincs jövedelmük.

A felsőoktatási tandíj bevezetésével a cigányság értelmiségi rétegének kiépítése szűnhet meg. Mint mondta, ez sajnos nem sok romát érint, de még a polgárosodott roma családok sem tudják majd kifizetni a félévenként száz-százötvenezer forintos tandíjat. "Lefejezik a cigányságot, megfosztják az értelmiségi elitjétől" - jelentette ki Varga József.