2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kisebbségekért Díjat kapott a RomNet
2007. 12. 18. 00:00

A hiteles tájékoztatást szolgáló szakmai tevékenységükért és újító kezdeményezéseikért vehetett át Kisebbségekért Díjat a RomNet Szerkesztősége.

RomNet.hu Magyarország és Európa népei kölcsönös megismerését szolgáló kulturális, közéleti, politikai internetes lapot civil kezdeményezésként 2002-ben - öt egyetemista fiatal - alapította azzal a céllal, hogy Magyarországon, ahol jelentős cigány kisebbség él együtt a többségi közösséggel, a kisebbség történelmére, hagyományaira, kultúrájára vonatkozó ismeretek közlésével, és a napi közéleti és politikai hírek publikálásával elősegítse a különböző népcsoportok közötti megértést, elfogadást. 2003-ban szervezeti formába tömörültek, RomNet-Média Alapítvány néven. 2007-ben "Zhoriben!" - Kapcsolat néven - indították el cigány nyelven az első iwiwhez hasonló közösségépítő portált (Virgo Systems Informatikai Kft. együttműködésével - a szerk.). A fennállásának 5. évfordulóját ünneplő Szerkesztőség napjainkra színvonalas alkotóműhellyé vált - hangzott el méltatásukban.

Az eseményen, melyen tizenhatan részesültek elismerésben, jelen volt Sólyom László köztársasági elnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter, valamint több országgyűlési képviselő.

Kisebbségekért Díjban részesült néhai Balogh Gusztávné, az Észak-Magyarországi Roma Unió ózdi szervezetének elnöke, Béres András, a marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem rektora, Czeglédiné Gurzó Mária, a gyulai Nicolae Balcescu Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium igazgatója, Heil Helmut, a pécsi Leövey Táncegyüttes vezetője, Kerékgyártó István művészettörténész, Muhi Béla vajdasági pedagógus szerkesztő, Szegedi László a romániai Kőhalom református lelkésze, Szendrei János, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának kisebbségi referense és Sztojkó Ilona, pedagógus, kisebbségi oktatási szakértő.

Ugyancsak elismerést kapott a marosvásárhelyi Lazarenum Alapítvány, a Magyar Televízió Kisebbségi Műsorok Szerkesztősége, a Magyarországi Német Írók és Művészek Szövetsége, a kárpátaljai Szolyvai Emlékpark Bizottság, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, illetve a Buenos Airesben működő Zrínyi Ifjúsági Kör.

A Magyar Köztársaság miniszterelnöke által alapított Kisebbségekért Díjat 1995 óta minden év decemberében adják át olyan hazai és határon túli személyeknek, szervezeteknek, akik a kisebbségek érdekében kiemelkedő tevékenységet végeztek a közéletben, az oktatásban, a kultúrában, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban és a gazdaság területén.