2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Magánemberként tüntettek a gárdások Kerepesen
2007. 12. 15. 00:00

Rendbontás nélkül lezajlott a romaellenes demonstráció. A rendezvény végén a Magyar Gárda tagjai leleplezve önmagukat, kabátjuk alól elővették "egyenkendőjüket".

Mintegy 150, részben a fővárosból és helyi lakosokból álló demonstráló fáklyákkal gyülekezett Kerepes sportpályája előtt, hogy "iskolájuk biztonságáért" demonstráljanak.

A Pest megyei településre bevezető utakat a rendőrök ellenőrzték, a faluban közel 150 rendőr, egy részük rohamsisakkal felszerelve, biztosította a magánszemélyek által bejelentett demonstrációt.

A helyi általános iskola épülete előtt a helyi romák és a fővárosból érkezett jogvédők, politikusok, így Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke, Léderer András, az SZDSZ Új Generáció vezetője és Gusztos Péter szabad demokrata országgyűlési képviselő várakozott.

A szülői munkaközösség egyik tagja, a demonstráció szervezője vezetésével mintegy másfél száz demonstráló égő fáklyákkal, rendőri biztosítással vonult a helyi iskola épülete elé, tiltakozásul amiatt, hogy az iskolába járó gyermekek 10 százalékának "deviáns magatartása" lehetetlenné teszi a helyi oktatást.

A tüntetés főszervezője bejelentette: a rendezvényen a Magyar Gárda is jelen volt, ők biztosították a rendezvény "zavartalan lebonyolítását". Mivel Franka Tibor polgármester arra kérte őket, hogy hivatalosan ne vegyenek részt a rendezvényen, ezért magánemberként demonstráltak. A rendezvény végén leleplezve önmagukat, kabátjuk alól elővették "egyenkendőjüket" és "adjon az Isten szebb jövőt!" köszöntéssel távoztak.

Az egyik szülő beszédében úgy nyilatkozott: magánszemélyek demonstrációja és nem gárdáké, mozgalmaké, de elvárják a hatóságok segítségét is, hogy problémáikat megoldják. Hozzátette: "vannak, akik hordába verődve úgy gondolják, rájuk nem vonatkoznak a társadalom elvárásai". Ilyenek a focihuligánok, a tévészékház-ostromlók, de azok is, akik 20-30 fős csoportba verődve családjaik sérelmeit akarják megbosszulni - fűzte hozzá.

A helyi romák azt mondták, a demonstrációt kifejezetten cigányellenesnek tartják, mivel véleményük szerint a megmozdulás célja az, hogy a romagyermekeket elzártan, külön tanítsák a nem roma gyermekektől. Zsigó Jenő, a Roma Parlament elnöke kijelentette: polgárháborús fenyegetettség alakult ki, a feltörekvő fasizmust születése pillanatában kell megállítani. A roma politikus azt mondta: a társadalomnak el kell döntenie, hogy a demokrácia vagy a fasizálódás mellé áll-e, mert nem elég nyilatkozatot tenni, cselekedetre is szükség van.

Miután a demonstrálók elvonultak, a helyszínen még ott maradtak néhány tucatnyian, akik a szegregáció, a fajgyűlölet és a szélsőséges szervezetek ellen tüntettek. Az SZDSZ korábbi bejelentéseinek megfelelően személyesen jelent meg a a párt több képviselője.