2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Sólyom László szerint is cigányellenes tüntetés volt a Magyar Gárda felvonulása
2007. 12. 11. 00:00

Kifejezetten cigányellenes tüntetés volt a Magyar Gárda december 9-i tatárszentgyörgyi felvonulása - írta a köztársasági elnök a Kállai Ernő kisebbségi ombudsmannak címzett keddi válaszlevelében.

Kállai Ernő előzőleg valamennyi közjogi méltóságot megkereste levélben, hogy fejtsék ki álláspontjukat a Magyar Gárdával kapcsolatban. A Magyar Gárda 260, és a nyírségi szerveződésű Nemzeti Õrsereg 50 tagja vasárnap délután felvonulást tartott a Pest megyei Tatárszentgyörgyön. A szervezet vezetői több sajtónyilatkozatban jelezték, hogy a demonstrációval a "cigánybűnözésre" akarják felhívni a figyelmet.

Sólyom László köztársasági elnök a Kállai Ernő kisebbségi ombudsmannak címzett, a RomNet-hez is eljuttatott válaszlevelében azt írta: "a radikális jobboldal az antiszemitizmus mellett Magyarországon sajátos vonásként cigányellenes is. A Magyar Gárda december 9-i felvonulása kifejezetten cigányellenes tüntetés volt. Hasonló vonulásokkal fenyegetnek másutt is. Amellett, hogy ideológiájuk elvetendő, ezek az akciók gyakorlatilag is mérhetetlenül károsak. Olyan légkört teremtenek, amely csakis nehezíti a cigányság társadalmi beilleszkedésének előrehaladását. A fenyegető fellépés, és az ezzel kiváltott érzelmi és politikai reakciók belekényszerítik ezt a nagyon komoly, sürgető és összetett problémát a leegyszerűsített jelszavak sémáiba".

Az államfő levelét így folytatta: "Pedig éppen nyugalomra, nyitottságra és együttműködési készségre, valamint a kötelességek vállalására van szükség mind a többségi társadalom, mind a cigányság részéről. Magyarország jövőjének egyik fontos tényezője lesz, hogy sikerül-e, és milyen megoldást találnunk. Ehhez pedig szakmai megközelítésre, és erre épülő hosszú távú, objektív szakpolitikára van szükség. Azt is hangsúlyozni kell, hogy mindez nem választható el a magyar társadalom általános szociális problémáinak kezelésétől".

A Magyar Gárda "A vidék közbiztonságáért " címmel meghirdetett demonstráción elmondott beszédében Bíber József, a Jobbik alelnöke úgy fogalmazott, hogy a Jobbik rendpárti, rendet akar Magyarországon, és megvédi az állampolgárokat minden bűnözőtől. Kijelentette: szervezetük a halálbüntetés visszaállítását szorgalmazza, és új cigányprogramot hirdetnek. A Jobbik szerint el kell törölni a romákkal szemben alkalmazott pozitív diszkriminációt, a segélyeket csak közmunkavégzéshez kötve lehetne folyósítani, és a párt fellép minden olyan kormányzati intézkedés ellen, ami a cigányság erőszakos integrációjára vonatkozik, mert véleményük szerint a cigányság problémáját csak szegregációval lehet megoldani.