2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A románok visszahoznák a cigány kifejezést
2007. 12. 11. 00:00

A legtöbb román úgy véli, hogy az Olaszországban történt eseményeket a sajtó igencsak felfújta, és ennek az lett az eredménye, hogy már nem tesznek különbséget románok és romák között.

A Gallup a Kormányzati Stratégiák Hivatal megrendelésére készített felmérést, amelyből kiderül, hogy a románok 45 százaléka úgy véli, hogy külföldön sokan nem tudnak, és nem is tesznek különbséget a román és a roma között, 32 százalék pedig meg van erről győződve. Ezért 51 százalék úgy gondolja, hogy a cigány megnevezést kellene használni, ezt 34 százalék nem tartaná helyesnek.

A felmérés szerint a megkérdezettek nem aggódnak az olaszországi helyzet miatt, annak ellenére, hogy 37 százalékuknak vannak olyan rokonaik, akik ott dolgoznak. A Romániában élők felvették a kintlevőkkel a kapcsolatot, és a beszámolók alapján úgy vélik, hogy a sajtó eltúlozta az eseteket, ezért nem is aggódnak családtagjaik miatt.

A felmérést 1777 alany részvétel végezték, és a másik tanulság az, hogy 90 százalék nem is tervezi, hogy külföldön vállal munkát. Az értékelők szerint ennek az az oka, hogy a nagy emigrációs hullám a vége fele jár, aki el akart menni, az már megtette.