2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az OCÖ vezetése rendkívüli meghallgatást kér Sólyom Lászlótól
2007. 12. 10. 00:00

Az Országos Cigány Önkormányzat vezetése rendkívüli meghallgatást kér Sólyom László köztársasági elnöktől a Magyar Gárda megnyilvánulásai miatt - közölte ifj. Bogdán János, az OCÖ szóvivője hétfőn.

A Magyar Gárda az utóbbi időben már nyíltan félelemkeltést, békétlenséget és állandó szembenállást provokál a magyarországi cigánysággal szemben - mondta ifj. Bogdán János.

Hozzátette: a gárda egyre agresszívabb és szélsőségesebb lépéseivel a békés egymás mellett élést veszélyezteti. Az OCÖ vezetése - mint közölte - arra kéri Sólyom Lászlót: "mint minden magyar állampolgárért felelős legfőbb közjogi méltóság vegye észre azt, hogy Magyarországon a Magyar Gárda élenjárásával cigányellenes uszító, fizikai létünket fenyegető akciókat szerveznek". Az önkormányzat vezetői azt is kérik az államfőtől, hogy "védje meg a Magyar Köztársaság állampolgárait, akik ez esetben a roma kisebbséghez tartoznak".

A Magyar Gárda 260, és a nyírségi szerveződésű Nemzeti Õrsereg 50 tagja vasárnap felvonulást tartott vasárnap a Pest megyei Tatárszentgyörgyön. Az eseményre annak ellenére került sor, hogy a rendezvényt a település polgármestere, megváltoztatva korábbi álláspontját, a "romabűnözés" és a roma társadalom ellen irányulónak minősítette, s ezért visszavonta a korábbi területfoglalási engedélyt.