2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosának közleménye
2007. 12. 07. 00:00

Mélységesen megdöbbent Kállai Ernő kisebbségi ombudsman a Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnökének a cigányság helyzetével kapcsolatosan megfogalmazott közleményén.

Mélységes megdöbbenéssel olvastam a Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnökének közleményét a cigányság helyzetével kapcsolatosan. A közlemény szerzője azt fejtegeti, hogy "a cigányságnak vérfertőzés útján degenerálódó, ősközösségi szintű szubkultúrában élő rétege termeli ki magából a cigánybűnözés egy részét", illetve a bűnözés terjedésének genetikai vetületére figyelmeztet. E megközelítés, amellett, hogy sérti és megalázza a magyarországi cigányság mélyszegénységben élő, legkiszolgáltatottabb rétegeit, olyan összefüggéseket sejtet, amelyek hangoztatása már évtizedek óta nem fogadható el a demokratikus társadalmakban. Egy emberi jogokat tiszteletben tartó, nyitott európai társadalomban nem engedhető meg és nem fogadható el, hogy egy parlamenti párt szövetségeseként ismert Mozgalom vezetője ilyen tartalmú nyilatkozatot tegyen.

Remélem, hogy a Jobbik vezetősége illetve a közlemény szerzője is felismeri, hogy a közlemény súlyosan sérti az érintettek emberi méltóságát, és ennek megfelelően nyilvánosan megköveti az érintetteket. Reményeimet fejezem ki továbbá a tekintetben is, hogy a Jobbikkal szövetséget és baráti kapcsolatokat ápoló parlamenti pártok és társszervezeteik nyilvánosan és egyértelműen elhatárolódnak a közleménytől.

Dr. Kállai Ernő