2024 March 19., Tuesday/Bánk, József napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Lemondásra szólítják fel egymást a roma vezetők
2007. 11. 30. 00:00

Azonnali lemondásra szólította fel Kovács István, mohácsi roma politikus, megyei önkormányzati képviselő a Lungo Drom baranyai vezetőjét.

Azonnali lemondásra szólította fel Kovács István, mohácsi roma politikus, megyei önkormányzati képviselő a Lungo Drom baranyai vezetőjét, a megyei cigány kisebbségi önkormányzat elnökét, Hegedűs Istvánt. Kovács érvei között többek között az szerepel, hogy szerinte - bár Hegedűs egy jobboldalinak számító roma szervezetet képvisel, mégis - baloldali politikát folytat.

A mohácsi cigány vezető szerint a helyi kisebbségi önkormányzatok többsége sem ért egyet a Hegedűs által vitt "vonallal", ezt jelzi, hogy szinte egységesen bojkottáltak a napokban egy pécsi, roma fórumot. Kovács István mindemellett a megyei cigány önkormányzat gazdálkodási gyakorlatát is bírálta, s bejelentette, Roma Integrációs Hivatalt hozna létre, amelynek nagyjából ugyanaz lenne a feladata, mint a megyei kisebbségi önkormányzatnak. Kezdeményezni fogja azt is, hogy a megye vizsgálja felül a cigány önkormányzat támogatását, idén ugyanis már négymillió forintot kapott a közgyűléstől.

Hegedűs Istvánnak ugyanakkor esze ágában sincs távozni. Leszögezte, visszautasítja a vádakat, s kijelentette azt is, szerinte Kovács Istvánnak kellene lemondania, mert a megyei közgyűlésben egyetlen, a cigányságot érintő javaslata sem volt.

További részletek a szombati Dunántúli Naplóban.