2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Cigány fiatalokat várnak tűzoltónak
2007. 11. 27. 00:00

A feltételek közé tartozik az is, hogy a fiataloknak szigorú fizikai, pszichikai és egészségi követelményeknek is meg kell felelniük.

Dobson Tibor az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium rendezvényén az Országos Cigány Önkormányzat vezetői előtt arról beszélt: várják azoknak a 35 év alatti, legalább szakmunkás-bizonyítvánnyal rendelkező férfiaknak a jelentkezését a tűzoltóságokon, akik kedvet éreznek a hivatásos tűzoltói munkához. A felvétel során előnyt jelent az érettségi, illetve a C típusú vezetői engedély - tette hozzá.

A feltételek közé tartozik az is, hogy a fiataloknak szigorú fizikai, pszichikai és egészségi követelményeknek is meg kell felelniük. Az alkalmasnak talált jelentkezőknek munkába állásuk előtt egy négy hónapos kiképzésen kell részt venniük a kiképzőközpontokban, illetve későbbi szolgálati helyükön. Idén a parancsnokságok a létszámfejlesztés miatt 500 készenléti tűzoltót tudtak felvenni, és várhatóan hasonló mértékben, 550-nel nő január 1-jétől is a státuszok száma.

Az OKF vezetője még májusban számolt be arról, hogy több mint ezer fiatal tűzoltó állhat szolgálatba ez évben és jövőre a szakemberek munkaidejének kötelező csökkentése miatt. Az ezerfős létszámfejlesztést az indokolja, hogy az európai uniós irányelv alapján a hivatásos önkormányzati tűzoltók heti szolgálati óraszámát Magyarországon (évente fokozatosan két-két órával) csökkenteni kellett heti 48 órára a korábbi 54 óráról. A jövő évi többletköltségeket várhatóan a költségvetés biztosítja. A tűzoltók jelenlegi létszáma, beleértve az adminisztratív alkalmazottakat is, mintegy 8 ezer fő; közülük 6500 a készenléti feladatokat ellátó, úgynevezett "vonulós tűzoltó".