2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Lévai Katalin az EP roma koordinátora
2007. 11. 22. 00:00

El szeretnénk érni, hogy az európai keret-terveken belül a tagállamok egyfajta közösen érvényes és kötelező követelményrendszert fogadjanak el.

Az Európai Parlament Szocialista Képviselőcsoportja felszólította a Bizottságot, hogy a roma népesség integrációját a parlament politikai napirendjén szerepeltesse, és a témában tárcaközi európai stratégiát dolgozzon ki.

Az Európai Parlament 2005 áprilisában határozatot fogadott el, amely sürgeti európai roma stratégia létrehozását. Jan Marinus Wiersma és Hannes Swoboda, a képviselőcsoport alelnökei Adrian Severinnel, a román szocialista delegáció vezetőjével közösen egy sor javaslatot tettek, kifejtvén, hogy az unió nem hagyhatja csak a tagállamokra a roma népesség gondjainak megoldását.

Lévai Katalin elmondta: a kezdeményezésekhez kapcsolódva 2008 elején Magyarországra hívta meg a szocialista képviselőcsoport vezetőit, hogy tapasztalatokat szerezzenek a Borsodban és más észak-kelet magyarországi településeken már sikeresen működő vállalkozásról, amely olcsó számítógépeket és internet-kapcsolatot biztosít a roma közösségeknek kulturális felzárkóztatásuk és művelődésük fellendítése érdekében. A program tavaszi brüsszeli bemutatóján az EP-képviselők hasznosnak és átvehetőnek értékelték a magyar kezdeményezést, magyarországi látogatásukkor a helyszínen is meggyőződhetnek a kezdeményezés tapasztalatairól.