2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Németh Erika: a cigány civil szervezetek felelőssége is a roma integrációs program sikere
2007. 11. 21. 00:00

A roma integrációs program sikere nem csak a kormány felelőssége. Az akkor lesz sikeres, ha abban a roma szervezetek felelősséggel vesznek részt.

A roma integrációs program sikere nem csak a kormány felelőssége. Az akkor lesz sikeres, ha abban a roma szervezetek felelősséggel vesznek részt és felelősséggel készítik fel feladataikra a roma társadalom tagjait - hangsúlyozta Németh Erika az első alkalommal megrendezett Magyarországi Cigány Civil Szervezetek Fórumán.

Mint mondta, óriási a felelőssége a cigány értelmiségnek és a cigány civil szervezeteknek abban, hogy a különböző testületekben olyan, a roma társadalomhoz tartozó személyeket javasoljanak, akik az adott terület szakértői.

Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára elmondta, hogy a fórumot hagyományteremtő céllal szervezték meg. A tanácskozáson a roma civil szervezetek elmondhatják majd, hogyan látják a kisebbségpolitika alakulását.

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke azt kérte a szervezőktől, hogy a fórumot negyedévente rendezzék meg, és azon tárgyalják meg a roma társadalmat érintő aktuális kérdéseket.

Az OCÖ elnöke kérdésekre válaszolva elmondta, hogy az OCÖ egyelőre nem tudja még, hogy mire használja fel azt a 210 millió forintot, amely az Országos Cigány Információs és Művelődési Központ épületének eladásából folyt be.

Daróczi Gábor, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség munkatársa a jelenlévők kérdésére közölte, hogy az uniós pénzek elosztásában nem lehet meghatározni célzott "cigánypénzeket", mivel jogilag nem megfogható az, hogy ki a cigány. A halmozottan hátrányos helyzetű meghatározást kényszer kompromisszumnak nevezte. Elmondása szerint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség keretein belül még nem látott olyan projektet, ami kimondottan cigányoknak szólt volna.

Kállai Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium főtanácsadója beszédében hangsúlyozta, hogy mindent megtesz azért, hogy a Nemzeti Fejlesztési Terv keretein belül minél nagyobb összegeket fordítsanak kulturális programokra. Kijelentette, hogy az elmúlt években ezen a területen alig történt előrelépés. Elmondta, hogy jövőre a roma kulturális alapra 50 millió áll rendelkezésre. Minden program annyit ér amennyit megvalósítunk belőle - zárta beszédét.