HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Kitiltották a roma gyerekeket a folyosóról, nem kaptak minisztériumi támogatást

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  jászladány
2007 November 21    Forrás: RSK


Ez a cikk archív

Nem kapott az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól (OKM) támogatást az iskolabotrányról elhíresült jászladányi önkormányzat képesség-kibontakoztató felkészítésre, mert egy hatósági ellenőrzés megállapította: a folyosó lezárásával sérült az önkormányzati iskola szinte csak roma diákjainak az egyenlő bánásmódhoz való joga. A kérdéses folyosón nem mehetnek keresztül a roma gyerekek, akik külön is ebédelnek.

Hirdetmény

Többek között a jászladányi önkormányzat is azok között az iskolafenntartók között szerepel, amelyeket elutasított az Oktatási és Kulturális Minisztérium. (OKM) A tárca az idén 2,6 milliárd forintot különített el az esélyegyenlőséget és felzárkóztatást célzó programokra. Legtöbbet, 1,9 milliárd forintot az integrációs és képesség-kibontakoztató felkészítés támogatására szántak. Az iskolabotrányról elhíresült jászladányi önkormányzat pályázott erre a keretre.

Korábban az önkormányzati iskola épületét kettéosztották: egyik felében fizetős magániskola jött létre, ahová többnyire nem roma gyerekek járnak, az önkormányzati részben pedig zömmel a roma gyerekek maradtak. A magániskola vezetése az ebédlőhöz vezető folyosó lezárását kérte az önkormányzattól, amit az engedélyezett. Így a roma gyerekek az év eleje óta az udvaron kénytelenek keresztül járni, ami miatt a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet (JRPSZ) demonstrációt is szervezett. A JRPSZ elnöke elmondta: a magániskolába járók egyébként a polgármesteri hivatal melletti központi ebédlőben étkeznek, miközben az önkormányzatis diákoknak onnan hordják helybe az ebédet, mert az ebédlőbe nem lehet a lezárt folyosón át kijutni.

Az Oktatási Hivatal (OH) hatósági ellenőrzést tartott a településen, és megállapította: az önkormányzati iskolában sérül a tanulók egyenlő bánásmódhoz való joga, ezért nem kapott a jászladányi önkormányzat támogatást a képesség-kibontakoztató felkészítés szervezésére.

Kállai László, a JRPSz elnöke a Roma Sajtóközpontnak úgy nyilatkozott: jelenleg is folyik az a per, melyet az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvánnyal közösen indítottak a jászladányi önkormányzat ellen. Azt kérték a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróságtól, hogy állapítsa meg: az önkormányzat jogellenesen különíti el a roma gyerekeket.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány jogásza szerint előre lehetett látni, hogy a magániskola létrehozása szegregációhoz vezet. Dr. Farkas Lilla a Roma Sajtóközpontnak elmondta: a perben azt kérik a bíróságtól, hogy kötelezze az önkormányzatot az eredeti állapotot visszaállítására. Az első tárgyalás februárban várható.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Farkas Flórián fércmunkának tartja a Sargentini-jelentést

  • Magyar roma nőről ír az Independent, aki a brit cigányság jogaiért küzd

  • „Te is a nemzet része vagy” – megtartották a 6. Roma Büszkeség Napját

  • Megtartották a Roma Büszkeség Napját, de Járóka Líviát nem hívták meg

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt