2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kitiltották a roma gyerekeket a folyosóról, nem kaptak minisztériumi támogatást
2007. 11. 21. 00:00

Az Oktatási Hivatal (OH) hatósági ellenőrzést tartott a településen, és megállapította: az önkormányzati iskolában sérül a tanulók egyenlő bánásmódhoz való joga.

Többek között a jászladányi önkormányzat is azok között az iskolafenntartók között szerepel, amelyeket elutasított az Oktatási és Kulturális Minisztérium. (OKM) A tárca az idén 2,6 milliárd forintot különített el az esélyegyenlőséget és felzárkóztatást célzó programokra. Legtöbbet, 1,9 milliárd forintot az integrációs és képesség-kibontakoztató felkészítés támogatására szántak. Az iskolabotrányról elhíresült jászladányi önkormányzat pályázott erre a keretre.

Korábban az önkormányzati iskola épületét kettéosztották: egyik felében fizetős magániskola jött létre, ahová többnyire nem roma gyerekek járnak, az önkormányzati részben pedig zömmel a roma gyerekek maradtak. A magániskola vezetése az ebédlőhöz vezető folyosó lezárását kérte az önkormányzattól, amit az engedélyezett. Így a roma gyerekek az év eleje óta az udvaron kénytelenek keresztül járni, ami miatt a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet (JRPSZ) demonstrációt is szervezett. A JRPSZ elnöke elmondta: a magániskolába járók egyébként a polgármesteri hivatal melletti központi ebédlőben étkeznek, miközben az önkormányzatis diákoknak onnan hordják helybe az ebédet, mert az ebédlőbe nem lehet a lezárt folyosón át kijutni.

Az Oktatási Hivatal (OH) hatósági ellenőrzést tartott a településen, és megállapította: az önkormányzati iskolában sérül a tanulók egyenlő bánásmódhoz való joga, ezért nem kapott a jászladányi önkormányzat támogatást a képesség-kibontakoztató felkészítés szervezésére.

Kállai László, a JRPSz elnöke a Roma Sajtóközpontnak úgy nyilatkozott: jelenleg is folyik az a per, melyet az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvánnyal közösen indítottak a jászladányi önkormányzat ellen. Azt kérték a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróságtól, hogy állapítsa meg: az önkormányzat jogellenesen különíti el a roma gyerekeket.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány jogásza szerint előre lehetett látni, hogy a magániskola létrehozása szegregációhoz vezet. Dr. Farkas Lilla a Roma Sajtóközpontnak elmondta: a perben azt kérik a bíróságtól, hogy kötelezze az önkormányzatot az eredeti állapotot visszaállítására. Az első tárgyalás februárban várható.