HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Adják vissza tisztességünket

betűméret csökkentése betűméret növelése
2007 November 18    Forrás: EBC - RomNet


Ez a cikk archív

Mivel tudjuk elősegíteni, hogy a cigányzene visszatérjen hétköznapjainkban? Ezzel a kérdéssel nyitotta meg Kállai Katalin az Oktatási és Kulturális Minisztérium Roma Integrációs Titkárságának romaügyi stratégája a roma zenészek foglalkoztatásáért című konferenciát.

Hirdetmény

Az elmúlt időszakban a már megszokottá vált torzsalkodásokat látva a hétköznapi szemlélő meglepődve nyugtázhatta, hogy a zenész szakma színe-java részt vett a sorsuk jobbítására szervezett konferencián. A tanácskozás célja, hogy olyan kormány-előterjesztéshez szükséges javaslatokat fogalmazzanak meg, amelyek alkalmasak a műfaj újjáélesztéséhez, annak megreformálásához.

A résztvevők egyhangúan nem szerencsésnek nevezték azt, hogy a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) még 2006-ban eltörölte a szakmai minősítést adó vizsgáztatást. Abban is egyetértettek, hogy valamilyen oktatási és vizsgáztatási rendszert kell kialakítani - állami támogatással - annak érdekében, hogy a zenész szakma szereplői megőrizhessék színvonalas és minőségi szolgáltatásukat.

A Művészeti-Oktatási-Kulturális-Közéleti Alapítvány képviseletében Raduly József kész szakmai javaslattal érkezett a konferenciára, amit a helyszínen átadott Kállai Katalin és a kormány részére. Felszólalásában többek között elmondta, hogy a cigányzene a magyar kultúra elválaszthatatlan része, mely szakmai presztízsének megőrzése Magyarország kulturális, gazdasági, társadalmi érdeke.

Fátyolt Tivadar zeneszerző felvetésében azt hangsúlyozta, hogy miért ne lehetne hasonló intézményt létrehozni, mint a Kőbányai Zenestúdió Művészeti Szakiskola, ahol folytatódhatna a roma zenészek képzése.

Babos Gyula az egyik legismertebb hazai jazzgitáros, Sánta Ferenc Kossuth-díjas hegedűművész, Kállai Kis Ernő Kossuth-díjas klarinét- és tárogató művész, Beke Farkas Nándor a 100 Tagú Cigányzenekar szólamvezetője, Czutor Zsolt az oktatás és vizsgáztatás fontosságát jelölte meg a cigányzenész szakma hagyományainak ápolására, továbbadására. Mindannyian hangsúlyozták azt, hogy ebben a műfajban reformációra van szükség.

Szirmai László az Országos Szórakoztatózenei Központ (OSZK) igazgatója szerint a zenei szolgáltatás színvonala vagy inkább annak hiánya jelenti a legnagyobb problémát a szakmára nézve. Szórakoztató zenésznek lenni is egy szakma, hiszen hosszú évekig kell tanulni énekelni, hangszeren játszani, vagyis el kell sajátítani a tudnivalókat. Éppen ezért ha a fellépést újra szakvizsgához, működési engedélyhez kötnék, akkor kiszűrhetőek lennének a "kontárok" - mondta az igazgató.

Szirmai a konferencián megemlítette azt a 142,5 millió forinttal startolt kísérleti programot is, amit az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány írt ki a cigányzenészek foglalkoztatására, amivel idén mintegy 80 fő cigányzenészt foglalkoztatott az OSZK. A projekt lényege, hogy a szervezetek szerződést kötnek éttermekkel, szállodákkal, művelődési házakkal, s azok munkát adnak a zenészeknek, mintegy "bérbe veszik" őket a foglalkoztatójuktól, vagyis a zeneművész szakszervezettől. Az OSZK igazgatója szerint a várt eredmények elmaradtak.

A konferencia résztvevői megállapodtak abban, hogy minél hamarabb benyújtják a kormány-előterjesztéshez szükséges írásos javaslataikat, amit Kállai Katlain az Oktatási és Kulturális Minisztérium stratégiai főtanácsadója gyűjt egybe, és továbbítja az illetékes felé.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Gyöngyöspatai iskolaügy: Horváth László: sérti az emberek igazságérzetét a kártérítés

  • Cigány autonómia

  • Rasszista demonstrációt hirdetett Miskolcra és Sályra a Mi Hazánk Mozgalom

  • Csak zaklatásért ítélték el a Betyársereg öt tagját

  • Orbán Viktornak végig kell mennie az úton – Forgács István a MandinernekCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt