HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Adózni akar a cigányság

betűméret csökkentése betűméret növelése
2007 November 15    Forrás: sonline.hu


Ez a cikk archív

Mindenben partnerek leszünk ami elősegíti, hogy a cigányok mind nagyobb számban hasznos, adózó állampolgárai lehessenek hazánknak - mondta Berényi László, megyei közgyűlés kisebbségi bizottságának tanácsnoka szerdán egy kaposvári konferencián.

Hirdetmény

Hozzátette: a "nagy roma biznisz" eddig nem sok jót hozott a helyi szervezeteknek. Köztük és az országos képviselet között légüres tér tátong. Félő, hogy a pénzügyi forrásokból csak a csepegtetés marad nekik, akikhez - utalt az elzárt falvakra - olykor a déli harangszó is csak fél kettőkor jut el.

A leszakadó társadalmi rétegekben, különös a cigányság körében újratermelődik a kitaszítottság. A munkanélkülivé lett romáknak gyakran a gyermekei is állástalanok. Esélyek és jogokról tanácskoztak a Megyeházán.

Az oktatás, a foglalkoztatás, a lakhatás, az egészségügy - és az érintettek javaslatára - a kultúra alkotja a romaügyi támogatások gerincét. Ürmös Andor, a szociális tárca főosztályvezetője elmondta:a következő uniós költségvetési időszakban 70-100 milliárd forint jut a szegregációs folyamatok mérséklésére. A szakember eredményként említette, hogy számos minisztérium alkalmaz romaügyi referenseket, új elemként pedig a Roma Integrációs Tanács a civil kezdeményesek befogadója lett. Ez a kormánydöntések kontrollját is biztosítja.

- Az esélyegyenlőség illúzió, amivel le kell számolni, s ugyanígy fel kell adni a kampányjellegű segítségek hozzáállását is. - Ezt már Gelencsér Attila mondta vitaindítójában. A megyei közgyűlés elnöke hozzátette: meg kell szüntetni a kiváltságokat, mert ez a másik oldalról jogosulatlan előnyöket jelent. A megyei közgyűlés támogatásáról szólva elmondta: országosan ritka, hogy húsz tagú frakciójukban két roma is van, egyikük a kisebbségi bizottság tanácsnoka.

Berényi László, említett bizottsági elnök szólalt föl elsőként az előadás után. Mint mondta, a felvázolt kormányzati stratégia örömmel tölti el: mintha már nem is Magyarországon lenne...


Négyből csak egy somogyi roma vállalja a származását

Hazánkban felmérések szerint 700 ezer - 1 millió közötti a leszakadók száma. Egyharmaduk roma származású. Az cigányság lélekszáma a társadalom 5-6 százalékára tehető. Körükben minden második ember hátrányos helyzetűnek tekinthető. Somogyban a legutóbbi, 2001-es népszámláskor 9440-an vállalták roma származásukat. Szakemberek azonban ennél jóval többre, 40-50 ezerre teszik a számukat. Ez a megye lakosságának 10-12 százaléka.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt