2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az ERRC vizsgálná Fini romaellenes kijelentéseit
2007. 11. 12. 00:00

Vizsgálat indítását indítványozza az Európai Roma Jogok Központja az olasz főügyészségen Gianfranco Fini, az olasz szélsőjobboldali Nemzeti Szövetség (AN) vezetőjének romaellenes kijelentései ügyében.

A budapesti székhelyű ERRC a levelében felidézte Fini rasszista kijelentéseit, amelyet a politikus három nappal az után tett, hogy az olasz hatóságok őrizetbe vettek egy romániai állampolgárságú roma férfit, aki egy olasz asszony meggyilkolásával gyanúsítanak. Az AN elnöke azt állította, hogy a romák "nem tekintik erkölcstelennek, és gyakorlatilag törvényesnek tartják a lopást". Fini szerint továbbá a romák nem csinálnak lelkiismereti kérdést abból, hogy elrabolt vagy saját gyermekeiket koldulásra kényszerítik. A politikus azt is kijelentette, hogy "ilyen kultúrájú nép esetében értelmetlen integrációról beszélni".

Fini szavait a Corriere della Sera olasz napilap közölte. Az ERRC levelében szorgalmazta, hogy vizsgálják ki a lap felelősségét, amiért a rasszista jellegű kijelentéseket mindenféle szerkesztői megjegyzés nélkül közölte.

A szervezet aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Fini közszereplőként tett kijelentései, illetve ezek megjelenése a sajtóban hozzájárult a romákkal szembeni ellenséges érzelmek fokozódásához Olaszországban.