2024 May 11., Saturday/Ferenc napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Farkas Flórián: a 2008. évi költségvetés a nyomor továbberősítésének a költségvetése
2007. 10. 30. 00:00

A költségvetés nemhogy adna valamit a társadalom elesettjeinek, a cigányság integrációja és az egyenlő esélyek érdekében, még az eddigieket is lecsökkenti.

FARKAS FLÓRIÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A 2008. évi költségvetés a nyomor továbberősítésének a költségvetése. Az Állami Számvevőszék jelentésében elvileg végrehajthatónak nevezte, de megállapította, hogy a tervezet jó néhány feszültségforrást tartalmaz, amely a teljesíthetőséget is veszélyezteti. A társadalom kiszolgáltatottjai ezt érzik a mindennapi életben is, hiszen ami az országban megszorítások, reformok, konvergenciaprogram címén történik, az a szegény emberek megsarcolása. Ez a költségvetés nemhogy adna valamit a társadalom elesettjeinek, a cigányság integrációja és az egyenlő esélyek érdekében, még az eddigieket is lecsökkenti, megszünteti, esélyt sem adva a leghátrányosabb helyzetű, vidéken élő, legszegényebb embereknek, köztük a cigányoknak.

Néhány konkrét adat. Miközben a munkanélküliségi ráta a cigányság körében 85-90 százalékos, esetenként 100 százalékos, a költségvetés semmilyen forrást nem tervez a cigányság munkanélküliségének enyhítésére. A cigánytelepeken élők lakhatási és szociális integrációs programjának támogatására már 2005-ben is megalázóan keveset, 800 millió forintot tervezett a kormány. Ez akkor is csak arra volt elég, hogy kilenc nyertes település és a környező települések rászoruló lakói között feszültséget, hatalmas vitát szítson. 2006-ban és ebben az évben ennek már csak a fele, azaz 400 millió forint jutott erre a célra. Jövő évre önök 516 millió forintot irányoznak elő. Vajon ebből hány egészséges vizű kútra, hány telepített árnyékszékre jut? Egyébre ugyanis aligha.

A romaintegráció ügyét mostanában rendkívül divatos zászlóra tűzni. A 2008. évi költségvetés is ezt teszi, de ez nem más, mint illúziókeltés, ugyanis a 2008. évben a romaintegráció évtizede programra 150 millió forintot irányoztak elő.

A roma népesség társadalmi integrációjának felgyorsítását elősegítő feladatok, programok támogatására vonatkozó tételt, amelyre 2006-ban 172,5 millió forint jutott, ugyanakkor megszüntették. Ugyan melyik fejezetet hagyják ki a romaévtizedből? Vagy az összeset visszavonják? Ugyanis ebből semmit sem tudnak megvalósítani. Jövő év június 30-ig Magyarország tartja fenn a nemzetközi programtitkárságot - a 150 millió talán ennek a rezsijére még elég is lehet. A 2007-es költségvetésben a Roma Oktatási Alapra még jutott 67,5 millió forint, 2005-ben a Roma Kulturális Alap finanszírozására pedig még 76,5 millió forintot fordítottak. A fenti két címen 2008-ban azonban már semmilyen támogatás nem lesz. A Magyarországi Cigányokért Közalapítvány, amely már 2004-ben 1 milliárd 1,6 millió forintból gazdálkodhatott, a jövő évre csak 600 millió forintot kapott.

Tisztelt Képviselőtársaim! A felsorolt elvonások, hiányosságok, nevetséges összegek az integráció lehetőségét, a jövőt veszik el a cigányságtól, de nemcsak a cigányságtól, hanem a cigánysághoz hozzászegényedő magyaroktól is. Azt hiszem, mindannyiunk nevében mondhatom, hogy a jó célokkal tudunk azonosulni, és ezért még áldozatokat is képesek vagyunk vállalni, de amit a felelősök elherdáltak vagy rossz gazdálkodással elveszítettek, azt ne az ország legszegényebbjeivel, a nyomorban élőkkel, a munkanélküli cigányokkal fizettessék meg!

Kijelenthetem tehát a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség nevében, hogy ezt a költségvetési törvényjavaslatot nem tudjuk elfogadni, reménykedünk azonban abban, hogy módosító indítványainkkal fel tudjuk ébreszteni kormánypárti képviselőtársaink lelkiismeretét. Meg kell állítani ugyanis azt a nyomorba vezető folyamatot, amelyet a rossz kormányzás és annak hibás gazdaságpolitikája eredményezett, és amelynek köszönhetően ma már mintegy 3 millió ember él a mélyszegénység szintjén.

Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki padsorokban.)