HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Járóka Lívia uniós fellépést sürget a kolduló romák ügyében

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  romák, Járóka Lívia
2007 Október 24    Forrás: dunatv.hu


Ez a cikk archív

Járóka Lívia magyar néppárti európai parlamenti (EP-) képviselő szerint az Európai Bizottságnak végre érdemben kellene foglalkoznia azoknak a romáknak az ügyével, akik főként Romániából, részben pedig Albániából és Boszniából érkeztek Olaszországba évekkel ezelőtt, és ott egyre kilátástalanabb helyzetben tengődnek.

Hirdetmény

Mint a képviselőnő az MTI-nek elmondta, szerdán közös sajtóértekezletet tartottak az EP strasbourgi székházában Roberta Angelilli és Luisa Morgantini olasz EP-képviselőkkel, valamint Franco Frattinivel, az EU legfőbb végehajtó testületének, az Európai Bizottságnak az igazságügyi kérdésekben illetékes alelnökével.

A sajtótájékoztatón Angelilli arra helyezte a hangsúlyt, hogy a szóban forgó romák közül sokan az olasz városok utcáin koldulnak - gyakran gyermekeiket is erre kényszerítve -, valamint különböző bűncselekményeket követnek el.

Járóka Lívia szerint nem a kisstílű bűnözés jelenségében kell megragadni a probléma gyökerét, hanem a romák elleni kirekesztési gyakorlatban, az iskolai elkülönítésben, a munkalehetőségek hiányában.

Ezeknek az embereknek a számáról csak hozzávetőleges becslések vannak forgalomban, számukat néhány százezer és egymillió közöttire teszik. Egy adat szerint húszezer, zömmel romániai gyökerű roma gyerek nem tesz eleget Olaszországban iskolalátogatási kötelezettségének - mondta el az MTI-nek Járóka Lívia.

Emlékeztetett arra, hogy miután Románia időközben EU-taggá vált, az onnan érkezett romák számára létesített - nyomorúságos körülményeket jelentő - fogadó táborokat felszámolták, de ezzel semmit nem oldottak meg, mert a nincstelenek gyakran csak alkalmi szálláshelyet találnak maguknak, nem egyszer illegális módon.

A magyar EP-képviselőnő szerint ideje lenne, hogy az EU-bizottság, valamint a tagállamok kormányait megjelenítő Európai Tanács érdemben foglalkozzon a problémával, amely nem csak Olaszországban létezik. Az uniónak - mondta - az esélyegyenlőségi törekvések jegyében tevékenységi tervet kell kidolgoznia, és azok teljesítését számon kellene kérnie az érintett országok kormányán. A fejlesztési támogatások odaítélésénél szempontként kellene figyelembe venni, hogy mely programok célozzák a szegregáció leküzdését.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Haláleset Csenyétén: a polgármester a mentősöket okolja

  • Közvetlenül a gyöngyöspatai családokkal próbál egyeztetni az állam

  • Gyöngyöspatai iskolaügy: Horváth László: sérti az emberek igazságérzetét a kártérítés

  • Rasszista demonstrációt hirdetett Miskolcra és Sályra a Mi Hazánk Mozgalom

  • Cigány autonómiaCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt