2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Korábban nem kellettek senkinek, most a tévében szédítenek táncukkal a csörögi roma fiúk
2007. 10. 19. 00:00

A tizennégy éves Rostás Viktor és Lakatos Zoltán a "Csillag születik" című produkció előválogatásán tűnt fel cigánytáncával és a négyezer jelentkezőből bejutottak a legjobb negyvenkét versenyző közé.

A tizennégy éves Rostás Viktor és Lakatos Zoltán a "Csillag születik" című produkció előválogatásán tűnt fel cigánytáncával és a négyezer jelentkezőből bejutottak a legjobb negyvenkét versenyző közé, akik láthatóak lesznek a képernyőn a november harmadikán induló műsorban. A kamaszok Csörögön élnek családjukkal, ahol idén ősszel bezárták a helyi általános iskolát, és a roma gyerekek sokáig egyik környező iskolának sem kellettek.

"A táncot természetesen a verseny után sem hagyom abba, felnőtt koromban pedig tánctanárként szeretnék dolgozni"- mondta Zoltán a Roma Sajtóközpontnak. A két fiú azt is hangsúlyozta, hogy elkötelezett néptáncosok, akik azt vallják: a fiataloknak őrizniük kell a hagyományokat.

A televíziós produkció készítői szerint a csörögi fiúk "olyan sebességgel kapkodják a lábukat, hogy az szabad szemmel szinte követhetetlen." A műsorban minden produkcióról a zsűri és a nézők közösen döntenek. A nyertes egy éven át havi egymillió forintot kap.

A csörögiek nagyon szorítanak a két falubeli fiúnak, és reménykednek győzelmükben - mondta Rostás Magdolna, egyikőjük nővére, aki egyben a fiúk tánctanára is.

A kamaszok látványos produkciójának elkészítésében Papp Tímea koreográfus segít, aki elmondta: a színpadi látványelemek kitalálásának ügyelt arra, hogy a fiúk mindvégig főszereplői maradjanak produkciójuknak. Viktor és Zoltán, hogy még sikeresebbé tegye versenyszámát közös munkába kezdett az autentikus roma zenét játszó, népszerű Szilvási Gipsy Folk Banddel. Hetente egyszer tartanak közös próbát Budapesten, ahová a hetedikes diákok saját költségükön utaznak, mert a családjukon kívül egyelőre nem támogatja őket senki.

A tanév eleji iskolabotrány miatt mindkét gyereknek iskolát kellett váltania. Erről azt mondták: nehéz volt, problémákkal járt és kezdetben kevés barátjuk akadt, de talán a műsornak köszönhetően is egyre többen kedvelik és biztatják őket az iskolában.

Zoltán úgy nyilatkozott: ha megnyernék a versenyt a győztesnek járó pénz rá eső részét elsősorban súlyos beteg testvére gyógyíttatására költené. Az RTL Klubnál elmondták: a tervek szerint a két fiatal csörögi roma fiú november 17-én lesz látható a képernyőn.