2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Farkas Flórián "vakerolása" a Parlamentben
2007. 10. 19. 00:00

Gyurcsány Ferenc a felelős azért, hogy megbukott a kormányzat cigánypolitikája és a kormányfő azonkívül, hogy egyszer megszólalt a Parlamentben a cigányok nyelvén, mást nem tett.

Farkas Flórián felszólalásának szövege:

FARKAS FLÓRIÁN (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Nagyon sajnálom, hogy nincs bent a miniszterelnök úr. (Zaj. - Az elnök csenget.) Ha a miniszterelnök úr annyira odavan azért, hogy pár szót cigány nyelven is tudjon...

ELNÖK: (Zaj.) Egy pillanatra türelmét kérem frakcióvezető-helyettes úr! Megvárom, amíg... Kérem, folytassa!

FARKAS FLÓRIÁN (Fidesz): ...akkor tanulja meg, hogy amit ön valódi cigánypolitika helyett csinál, az nem más, mint vakerolás, azaz hohamno, hóhányó duma, PR-szövegelés valódi cselekvés helyett.

(14.30)

Ön esélyegyenlőségről beszél, közben óvodai férőhelyek ezreit szünteti meg. Kistelepülési iskolák százait zárják be oktatási reform címén, cigány tanulók ezreit kényszerítve napi utazásra. Az elmaradott, cigányok által sűrűn lakott térségekben megnehezíti az utazási lehetőséget, és közben azt ajánlgatja a röghöz kötött cigányoknak, hogy dolgozzanak. De hol? Hol dolgozzanak?

Munkahelyteremtésről beszél, és közben az adó- és járulékterhek növelésével tönkreteszi azokat a kis- és középvállalkozókat, akik munkát tudnának biztosítani a munkanélküli cigányoknak.

Civil önszerveződésről, civil pályázati lehetőségekről beszél, de ahogy a Zuschlag-ügy mutatja, a pénzek a csókos haveroknál kötnek ki. Elvtársakat akartam mondani, de hát hol vannak már, hol vannak már az elvek?

Egészségügyi reformról is vakerol, és közben a cigány édesanyák nem képesek megelőlegezni az útiköltséget, hogy az 50 kilométerre lévő szakrendelőbe vigyék beteg gyermekeiket. Hogyan áll az állítólag magyar szociálliberális ösztönzésre meghirdetett európai uniós roma évtized program? Már három év eltelt belőle, anélkül, hogy egyetlen konkrét program elkezdődött volna. Három év alatt egy kormányhatározatra tellett, ami azt tartalmazza, hogy mit fogunk majd csinálni a jövőben.

Közben a még Horn Gyula által kezdett és az Orbán-kormány alatt ösztöndíjprogrammal kibővített középtávú kormányzati integrációs program szép csendesen kimúlt. Ami maradt belőle, az a vakerolás, konkrét programok helyett mellébeszélés.

Értjük mi a lényeget, tudunk számolni. Egy cigány nyelvű mondatot megtanulni a miniszterelnöknek legfeljebb öt perc. Ha ez eltakarja a valódi kormányzati cselekvés hiányát, akkor a miniszterelnök öt perc alatt milliárdokat spórolt meg a költségvetésnek. Kell, kell másra a pénz.

Vegyük a telepfelszámolás példáját! Tervek, nyilatkozatok, átadási ünnepségek - PR. És mi a valóság? Az, hogy a 2007. évi költségvetés erre a célra olyan szégyenletesen kis összeget tartalmazott, amelynél egy kormány közeli nagyvállalkozó budai villája többe kerül. Viszont soha ennyi kormányzati tisztviselő, jogvédő, esélykiegyenlítő hivatalnok, baráti körbe tartozó civil szervezeti vezető nem élt meg a cigányügyből, mint ma.

A kormány egyik kezével elveszi a költségvetést a gazdaságtalannak kikiáltott önkormányzati intézményektől, a másik kezével az így megspórolt pénz egy részét odaadja baráti jogvédőinek, akik felelősségre vonják a polgármestereket és az iskolaigazgatókat. Mindenki jól jár - kivéve a cigányokat és a cigánysághoz hozzászegényedő magyarokat. És ha ők a nyomorukban egymásnak esnek, az nem baj; lehet rasszistázni, újabb baráti jogvédőket, konfliktuskezelőket, előítélet-leküzdőket finanszírozni, a figyelmet a kormány katasztrofális gazdasági és társadalompolitikájáról elterelni. Ez azonban már több mint vakerolás. Miniszterelnök Úr! Erre a cigány nyelvnek nincs megfelelő szava.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)