HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Farkas Flórián "vakerolása" a Parlamentben

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Farkas Flórián
2007 Október 19    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Gyurcsány Ferenc a felelős azért, hogy megbukott a kormányzat cigánypolitikája és a kormányfő azonkívül, hogy egyszer megszólalt a Parlamentben a cigányok nyelvén, mást nem tett - jelentette ki Farkas Flórián fideszes képviselő az Országgyűlésban napirend előtt. "Ha a miniszterelnök úr annyira odavan azért, hogy pár szót cigány nyelven is tudjon, akkor tanulja meg, hogy amit ön valódi cigánypolitika helyett csinál, az nem más, mint vakerolás, azaz hohamno, hóhányó duma, PR-szövegelés valódi cselekvés helyett" - jelentette ki a miniszterelnöknek címezve a Lungo Drom elnöke. A RomNet az alábbiakbban közli olvasóival az ellenzéki politikus felszólalásának teljes szövegét, amely még október 8-án hangzott el az ülésteremben.

Hirdetmény

Farkas Flórián felszólalásának szövege:

FARKAS FLÓRIÁN (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Nagyon sajnálom, hogy nincs bent a miniszterelnök úr. (Zaj. - Az elnök csenget.) Ha a miniszterelnök úr annyira odavan azért, hogy pár szót cigány nyelven is tudjon...

ELNÖK: (Zaj.) Egy pillanatra türelmét kérem frakcióvezető-helyettes úr! Megvárom, amíg... Kérem, folytassa!

FARKAS FLÓRIÁN (Fidesz): ...akkor tanulja meg, hogy amit ön valódi cigánypolitika helyett csinál, az nem más, mint vakerolás, azaz hohamno, hóhányó duma, PR-szövegelés valódi cselekvés helyett.

(14.30)

Ön esélyegyenlőségről beszél, közben óvodai férőhelyek ezreit szünteti meg. Kistelepülési iskolák százait zárják be oktatási reform címén, cigány tanulók ezreit kényszerítve napi utazásra. Az elmaradott, cigányok által sűrűn lakott térségekben megnehezíti az utazási lehetőséget, és közben azt ajánlgatja a röghöz kötött cigányoknak, hogy dolgozzanak. De hol? Hol dolgozzanak?

Munkahelyteremtésről beszél, és közben az adó- és járulékterhek növelésével tönkreteszi azokat a kis- és középvállalkozókat, akik munkát tudnának biztosítani a munkanélküli cigányoknak.

Civil önszerveződésről, civil pályázati lehetőségekről beszél, de ahogy a Zuschlag-ügy mutatja, a pénzek a csókos haveroknál kötnek ki. Elvtársakat akartam mondani, de hát hol vannak már, hol vannak már az elvek?

Egészségügyi reformról is vakerol, és közben a cigány édesanyák nem képesek megelőlegezni az útiköltséget, hogy az 50 kilométerre lévő szakrendelőbe vigyék beteg gyermekeiket. Hogyan áll az állítólag magyar szociálliberális ösztönzésre meghirdetett európai uniós roma évtized program? Már három év eltelt belőle, anélkül, hogy egyetlen konkrét program elkezdődött volna. Három év alatt egy kormányhatározatra tellett, ami azt tartalmazza, hogy mit fogunk majd csinálni a jövőben.

Közben a még Horn Gyula által kezdett és az Orbán-kormány alatt ösztöndíjprogrammal kibővített középtávú kormányzati integrációs program szép csendesen kimúlt. Ami maradt belőle, az a vakerolás, konkrét programok helyett mellébeszélés.

Értjük mi a lényeget, tudunk számolni. Egy cigány nyelvű mondatot megtanulni a miniszterelnöknek legfeljebb öt perc. Ha ez eltakarja a valódi kormányzati cselekvés hiányát, akkor a miniszterelnök öt perc alatt milliárdokat spórolt meg a költségvetésnek. Kell, kell másra a pénz.

Vegyük a telepfelszámolás példáját! Tervek, nyilatkozatok, átadási ünnepségek - PR. És mi a valóság? Az, hogy a 2007. évi költségvetés erre a célra olyan szégyenletesen kis összeget tartalmazott, amelynél egy kormány közeli nagyvállalkozó budai villája többe kerül. Viszont soha ennyi kormányzati tisztviselő, jogvédő, esélykiegyenlítő hivatalnok, baráti körbe tartozó civil szervezeti vezető nem élt meg a cigányügyből, mint ma.

A kormány egyik kezével elveszi a költségvetést a gazdaságtalannak kikiáltott önkormányzati intézményektől, a másik kezével az így megspórolt pénz egy részét odaadja baráti jogvédőinek, akik felelősségre vonják a polgármestereket és az iskolaigazgatókat. Mindenki jól jár - kivéve a cigányokat és a cigánysághoz hozzászegényedő magyarokat. És ha ők a nyomorukban egymásnak esnek, az nem baj; lehet rasszistázni, újabb baráti jogvédőket, konfliktuskezelőket, előítélet-leküzdőket finanszírozni, a figyelmet a kormány katasztrofális gazdasági és társadalompolitikájáról elterelni. Ez azonban már több mint vakerolás. Miniszterelnök Úr! Erre a cigány nyelvnek nincs megfelelő szava.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani Design

  • Hidvégi-B. Attila: Ó évi gondolatok az új évre

  • Vizsgálat a cserdi polgármester ügyébenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt