2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kistérségi terv a romákért
2007. 09. 29. 00:00

Visszafordíthatatlan folyamatok indulnak el, ha az uniós forrásokból nem segítik a szociálisan leszakadt rétegeket, ezen belül különösen a cigányságot - hívta fel a figyelmet Horváth Aladár.

A roma esélyegyenlőségi kormánybiztos a frissen megalakult Roma Polgárjogi Mozgalom Heves Megyei Szervezetének ludasi tanácskozásán kifejtette: kistérségi programok kidolgozását szorgalmazzák. Borsodi mintára gyógynövényszárító és -csomagoló üzem létesítését ajánlják a leghátrányosabb hevesi és pétervásárai kistérségben.

Ebben az ügyben októberben készítik fel a roma felelősöket. A tanácskozáson Bartus József (Kisköre) a pályázatok adminisztrációs nehézségeiről szólt, Besenyei Csaba (Tarnazsadány) azt panaszolta, hogy a helyi kisebbségi önkormányzatokat, szervezeteket és vállalkozókat nem hívták meg sem a hevesi, sem a füzesabonyi kistérségi iroda alakuló ülésére. Báder Emil (Tarnabod) javasolta, rendezzenek országos roma Ki mit tud?-ot. A szervezet idei terveit Pusoma Jenő (Kerecsend) ismertette. A legfontosabb, hogy az év végéig a legtöbb településen hozzák létre a tagcsoportokat. November 30-án megemlékezést tartanak Mészáros György cigánykutató kerecsendi szülőházánál.

A romák érdekében kiemelkedő tevékenységet végzők elismerésére alapítják meg a Mészáros György-, illetve a Cigány Kisebbségi Díjat. Életre hívják a hagyományápoló folklór-műhelyt, a cigány újságot, december 16-án pedig megtartják a kisebbségek napját.