HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romák Kínában

betűméret csökkentése betűméret növelése
2007 Szeptember 10    Forrás: Heti Válasz


Ez a cikk archív

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kizárólag kortárs cigány festők képeit vitte magával Kínába, ahol hosszú idő után először magyar kulturális évad vette kezdetét. A döntés meghökkentő - s a Magyar Nemzet beszámolója szerint hazai művészek felháborodását vonta maga után -, ugyanakkor nagyon erős üzenet a becslések szerint félmillió magyarországi romának: Gyurcsány Ferencnek fontosak vagytok.

Hirdetmény

Hogy cigány festőknek helyük van-e a legjobb kortárs magyar képzőművészek között, nem tisztem megállapítani, és nem is tudom megítélni. A nagy számok törvénye alapján azonban ez nemcsak nem zárható ki, de valószínűsíthető is. De hogy egyedül ők reprezentálják a nemzetet, amikor az teljességében, sokszínűségében mutathatná meg magát a világ legnépesebb és leggyorsabban fejlődő országában, az kultúrpolitikai szempontok alapján elképzelhetetlen és értelmezhetetlen.

Gyurcsány Ferenc azonban már jó ideje identitáspolitikát folytat. Mindent elkövet azért, hogy a magyar társadalmat kisebbségekre bontsa szét, őket szembeállítsa a többséggel, az ellentéteket bármi áron kiélezze, majd a gyengébbek védelmezőjeként, istápolójaként lépjen fel.

A módszer rövid távon hatásos és eredményes is lehet. Mert állandó konfliktusokat generál, s mert látványosan felsorakoztathatóak vagyunk egy-egy valóságosan vagy virtuálisan megtámadott kisebbség mögött. Csakhogy a túlfeszített identitáspolitika súlyosan rombol, amikor kiderül, hogy a bolondját járatják velünk, s a média - elsősorban a televíziók és az internet - hatalmával óriásra duzzasztott jelenség valójában törpe. Vagy még az sem.

Az összetartozás érzése, az egymásba vetett hit s a közbizalom sérül súlyosan ilyenkor. Nehezen gyógyíthatóan.

Az őszödi beszéd kiszivárgása óta azonban tudjuk, hogy Magyarország regnáló miniszterelnökének ez számít a legkevésbé.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Dikh TV november elejéig kódolatlanul elérhető

  • Csoda, hogy egyáltalán létezik

  • Farkas Flórián nagy feltámadása: újra bevetik listavezetőként

  • Az ellenzék adhatja az ORÖ-elnökét, Flóri nagyot bukhat!

  • Az FCÖ-ben újra nyert Csóka János PálCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt