2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Rasszizmus a hirdetési piacon?
2007. 09. 07. 00:00

Egy éven belül már másodszor volt rasszista hirdetés egy használt autókkal foglalkozó cég internetes oldalán. Jogvédők szerint a legtöbb ilyen típusú előítélet a lakáspiacon tapasztalható.

Az egyik legismertebb, használt autókat hirdető cég internetes oldalán egy felsőbb kategóriás kocsit kínált eladásra egy óbudai tulajdonos.

Az autó leírására szolgáló rovatban az eladó a jármű állapota mellett a következőket közli:

"FONTOS! Csak igényes magyar embernek eladó! CIGÁNYOK NE hívjanak, mert még a hangjuktól is kavarog a gyomrom, és amúgy sincs semmi keresnivalója egy koszos, szaros cigánynak ilyen autóban!"

Egy éven belül ez már a második rasszista hirdetés a honlapon. Tavaly novemberben egy kocsit a következő szöveggel kínáltak eladásra:

"Tipikus cigány rajozós merci eladó. (.) Megjelenni, nagypofájúskodni, hazudozni, embereket, vállalkozókat átverni, striheltetni abszolút megfelel."

A honlapot működtető KFt-nél a Roma Sajtóközpontnak azt mondták: a mostani hirdetés mindössze negyven percig volt olvasható, mert utána maga a tulajdonos vette le az oldalról, azelőtt, hogy a szöveg bekerült volna a cég belső rendszerébe.

Korábban az üzemeltető úgy nyilatkozott: rendszeresen nézik és "cenzúrázzák" az oldalra felkerülő hirdetéseket, azonban napi ezerötszáz ilyen fut át a kezükön, nem mindegyiket tudják figyelmesen elolvasni.

Setét Jenő, a Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) igazgatója szerint a rasszizmusnak ez a formája leginkább a lakáspiacon jelentkezik, ahol az esetek túlnyomó részében nem fogadják el a romákat ügyfélként.

Ezt igazolni látszik, hogy az internetes hirdetések közt böngészve azonnal ráakadhatunk olyan lakáshirdetésre, ahol "Etnikum nincs" vagy "Etnikumok kíméljenek" megjegyzéssel árulják az ingatlant.

A Roma Sajtóközpont által megkérdezett tíz ingatlan közvetítő irodából hat elutasítaná a roma jelentkezőket a haszon reményében: egy- egy közvetítésért átlagban potom ötezer forintot zsebel be az ezzel foglalkozó cég.

Két olyan iroda volt, ahol szabadkoztak, hogy nem tudják garantálni, hogy a vevő biztos nem lesz cigány, és mindössze két irodában nem jelentett gondot az érdeklődő roma származása.

Ugyanilyen arány volt tapasztalható a hirdetési újságokból felhívott tíz ingatlantulajdonos esetében is.