HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Kállai Ernő: hétfőtől legyen iskola Mátraszőlősön

betűméret csökkentése betűméret növelése
2007 Szeptember 07    Forrás: Népszava


Ez a cikk archív

Kállai Ernő a mátraszőlősi önkormányzatnál kezdeményezi, hogy hétfőtől biztosítsák a településen bezárt iskolában az alapfokú oktatást; a kisebbségi ombudsman erről az ügyben született állásfoglalásában írt. Az illetékes közigazgatási hivatal már egyértelműen törvénysértőnek minősítette az iskola megszüntetéséről hozott döntést. Az iskola bezárását megelőző eljárás számos lépésében jogsértő, ami a kisebbségi jogokkal kapcsolatos visszásságot eredményezett - olvasható a dokumentumban.

Hirdetmény

Mint a kisebbségi ombudsman írta, "a feltárt alkotmányos visszásság orvoslása érdekében (...) azzal a kezdeményezéssel fordulok Mátraszőlős Község Önkormányzat Képviselő-testületéhez, hogy szeptember 10-től biztosítsa a Mátraszőlősi Általános Iskolában az alapfokú oktatást, különös tekintettel a cigány kisebbségi oktatás folytatására". Az eljárási hibákkal kapcsolatban Kállai Ernő kifejtette, hogy az önkormányzat nem módosította intézkedési tervét az intézményrendszer átszervezésével kapcsolatban, és ennek elmulasztásával nem csupán elvonta több szervezetnek az átalakítási koncepció megismerésével kapcsolatos jogát, hanem sérült azok együttdöntési joga is.

Az önkormányzat nem a törvényeknek megfelelően véleményeztette azon határozatát, amely az iskola megszüntetésének és a Pásztóval kötendő közoktatási társulásnak a szándékáról szól. A véleményezésre jogosult szervezetek (például a szülők, a kisebbségi önkormányzat) álláspontjuk kialakításakor ugyanis nem ismerhették meg a törvény által előírt megyei önkormányzati és független szakértői véleményeket. A Nógrád Megyei Önkormányzat oktatási bizottsága és az Oktatási Hivatal által javasolt szakértő nem vizsgálta - a megfelelő színvonal biztosításának témakörében - a cigány kisebbségi oktatás folytatásának lehetőségét - olvasható az ombudsman közleményében.

Kállai Ernő azt írta: jelenleg nem folyik cigány kisebbségi oktatás Pásztó egyik intézményében sem, így - a program folytatásának hiányában - a kisebbségi oktatásban eddig résztvevő gyermekek joga sérül. A cigány kisebbségi önkormányzat - mint írta - vétót emelt az iskola megszüntetése és a pásztói társulás ellen. A bizottság, amelyet az egyetértés pótlására hívtak össze, szintén elutasította az önkormányzat iskolamegszüntető határozatát. A helyi önkormányzat augusztus 30-án ennek ellenére jogutód nélkül megszüntette a mátraszőlősi iskolát.

"Az állásfoglalás nem jelenti azt, hogy általánosságban is ellenezném a gazdasági okokból fenntarthatatlan iskolák megszüntetését, amennyiben arra megfelelő előkészítés, széleskörű tájékoztatás és a jogszabályok betartása mellett kerül sor. A képviselő-testület döntése során azonban semmilyen körülmények között nem hagyhatja figyelmen kívül a törvényekben meghatározott eljárási rendet" - zárul a dokumentum.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Dikh TV november elejéig kódolatlanul elérhető

  • Csoda, hogy egyáltalán létezik

  • Farkas Flórián nagy feltámadása: újra bevetik listavezetőként

  • Az ellenzék adhatja az ORÖ-elnökét, Flóri nagyot bukhat!

  • Az FCÖ-ben újra nyert Csóka János PálCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt