2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kállai Ernő: hétfőtől legyen iskola Mátraszőlősön
2007. 09. 07. 00:00

Kállai Ernő a mátraszőlősi önkormányzatnál kezdeményezi, hogy hétfőtől biztosítsák a településen bezárt iskolában az alapfokú oktatást.

Mint a kisebbségi ombudsman írta, "a feltárt alkotmányos visszásság orvoslása érdekében (...) azzal a kezdeményezéssel fordulok Mátraszőlős Község Önkormányzat Képviselő-testületéhez, hogy szeptember 10-től biztosítsa a Mátraszőlősi Általános Iskolában az alapfokú oktatást, különös tekintettel a cigány kisebbségi oktatás folytatására". Az eljárási hibákkal kapcsolatban Kállai Ernő kifejtette, hogy az önkormányzat nem módosította intézkedési tervét az intézményrendszer átszervezésével kapcsolatban, és ennek elmulasztásával nem csupán elvonta több szervezetnek az átalakítási koncepció megismerésével kapcsolatos jogát, hanem sérült azok együttdöntési joga is.

Az önkormányzat nem a törvényeknek megfelelően véleményeztette azon határozatát, amely az iskola megszüntetésének és a Pásztóval kötendő közoktatási társulásnak a szándékáról szól. A véleményezésre jogosult szervezetek (például a szülők, a kisebbségi önkormányzat) álláspontjuk kialakításakor ugyanis nem ismerhették meg a törvény által előírt megyei önkormányzati és független szakértői véleményeket. A Nógrád Megyei Önkormányzat oktatási bizottsága és az Oktatási Hivatal által javasolt szakértő nem vizsgálta - a megfelelő színvonal biztosításának témakörében - a cigány kisebbségi oktatás folytatásának lehetőségét - olvasható az ombudsman közleményében.

Kállai Ernő azt írta: jelenleg nem folyik cigány kisebbségi oktatás Pásztó egyik intézményében sem, így - a program folytatásának hiányában - a kisebbségi oktatásban eddig résztvevő gyermekek joga sérül. A cigány kisebbségi önkormányzat - mint írta - vétót emelt az iskola megszüntetése és a pásztói társulás ellen. A bizottság, amelyet az egyetértés pótlására hívtak össze, szintén elutasította az önkormányzat iskolamegszüntető határozatát. A helyi önkormányzat augusztus 30-án ennek ellenére jogutód nélkül megszüntette a mátraszőlősi iskolát.

"Az állásfoglalás nem jelenti azt, hogy általánosságban is ellenezném a gazdasági okokból fenntarthatatlan iskolák megszüntetését, amennyiben arra megfelelő előkészítés, széleskörű tájékoztatás és a jogszabályok betartása mellett kerül sor. A képviselő-testület döntése során azonban semmilyen körülmények között nem hagyhatja figyelmen kívül a törvényekben meghatározott eljárási rendet" - zárul a dokumentum.