2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Cigányozás egy rendőrségi hírben és az ORFK honlapján
2007. 09. 07. 00:00

Annak ellenére, hogy ez törvénytelen, az egyik fővárosi lap legutóbbi számában egy bűnügyi hírben közzétették egy ismeretlen elkövető vélt roma származását.

A Pesti 7 Nap legutóbbi számában, a helyi érdekű hírek rovatban egy ismeretlen elkövető személyleírásánál közlik annak vélt roma származását az alábbi módon: "sötét bőrű, barna szemű, fekete hajú, lapos, kampós orrú, sűrű, vastag szemöldökű roma férfi." Az újság főszerkesztője elnézést kér a történtekért. Dalia László a Roma Sajtóközpontnak elmondta: tisztában van azzal, hogy ez jogszabálysértő, szerinte a szerkesztő nem olvasta el rendesen a rendőrségtől kapott anyagot. A főszerkesztő azt ígérte: a jövőben fokozottan figyelnek majd az érzékeny adatokra.

A csepeli rendőrkapitány-helyettes úgy nyilatkozott: tévedésből került a szövegbe a vélt származás megjelölése. Bereczki Tamás hozzátette: átnézik, hogy még hova küldték el a felhívást, és mindenhol módosítást kérnek. Holott már 1996-ban egy belső utasításában az akkori országos rendőrfőkapitány is azt hangsúlyozza, hogy "normasértő az, ha a rendőrség (...) a körözésnél vagy egyéb esetekben alkalmazott személyleírásnál népcsoportra, nemzetiségre vagy etnikumra utaló megjelölést használ" és 1997-ben a kisebbségi és az adatvédelmi biztos közös állásfoglalása is törvénysértőnek minősítette ezt a gyakorlatot, a mai napig közölnek lapok olyan rendőrségi felhívásokat, amelyek cigány szármázásra utalnak. Márciusban az Újpesti Napló tette közzé egy tettes vélt roma származását, szó szerint átvéve a kerületi kapitányság felhívását.

A lap főszerkesztője elnézést kért, az újpesti rendőrkapitányság vezetője pedig úgy védekezett, hogy átvették a sajtóközleményben azt, ahogy a sértett fogalmazott. Arra a felvetésre, hogy szabályosan már a feljelentési jegyzőkönyve sem kerülhetne be egy ilyen kitétel, Práger Ferenc úgy válaszolt: kötelességük szó szerint felvenni a sértettek által elmondottakat a jegyzőkönyvbe.

Az Országos Rendőr-főkapitányság honlapján a mai napig is olvasható ilyen hír. Egy tavalyi esztergomi rablást például így írnak le: " Egy 19 éves dorogi fiatalembert 4 fő ismeretlen roma származású férfi a kora délutáni órákban Esztergomban, egy kis összekötő utcában lefogta, megfenyegették és elvették 45.000,-Ft értékű mobiltelefonját." Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a Roma Sajtóközpontnak azt mondta: azonnal törölteti a honlapról a jogellenes szöveget. Dr. Garamvölgyi László hozzátette: a megyéknek közvetlen hozzáférésük van az ORFK honlapjához, így kerülhet rá kifogásolható tartalom, az ilyen azonban a szóvivő szerint egyre kevesebb.