2024 March 19., Tuesday/Bánk, József napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A Kis Tigris gettóba zárja a gyerekeket?
2007. 04. 13. 00:00

Nyáron megszűnik a baranyai Alsószentmárton általános iskolája. A romák lakta, 1200 lelkes falu nem marad alapfokú tanintézet nélkül, mivel a Tan Kapuja Buddhista Egyház elindít egy iskolát.

Vas Péter, Alsószentmárton polgármestere egyelőre nem akar nyilatkozni arról, hogy a falu képviselőtestülete mit tervez az önkormányzat általános iskolájával. Azt mondja: sok még a bizonytalanság az ügyben. Ám felesleges a titkolózás, a tervekről már mindenki hallott a faluban.

E szerint a község iskolája a tanév végén bezár. Ez az iskola csak alsósokat tanít, ötven helybéli diákot. A falu vezetői szeretnék, ha Alsószentmártonban egy vonzó, nyolcosztályos általános iskola működne, ám abban nem bíznak, hogy a település rosszhírű oktatási intézménye ilyenné fejleszthető, így inkább bezárják. Amúgy a szentmártoni szülők sem bíznak a helyi iskolában: a falu 6-10 éves gyerekei közül huszonkilencen a közeli Siklóson tanulnak.

Õsztől a Tan Kapuja Buddhista Egyház szeretne elindítani egy nyolcosztályos általános iskolát Alsószentmártonban. A Tan Kapuja már működtet egy oktatási intézményt a faluban, a Kis Tigris Gimnáziumot és Szakiskolát. A 2004-ben alapított Kis Tigris százöt középiskolást oktat a faluban. Az intézmény fokozódó népszerűségét mutatja a diákok növekvő létszáma: a Kis Tigrisbe tizenöt harmadikos, harminc másodikos és hatvan elsős jár. A gimnáziumnak van nappali és esti tagozata. A nappalin heti 30 óra a képzés, az estin feleannyi. Felvételi egyik tagozatra sincs. Felveszik azokat is, akiknek nincs meg a nyolc osztálya, ők felzárkóztató képzést kapnak.

A terv az, hogy a Kis Tigris a következő tanév kezdetéig átalakul egy 12 osztályos iskolává. Kérdés, hogy ennek szeptemberig sikerül-e megteremteni a személyi és tárgyi feltételeit. Ez utóbbi tűnik a nehezebbnek, miután a Kis Tigrisnek van ugyan egy esztétikus épülete Alsószentmártonban, de az unió, továbbá az egyház, és az egyik bank támogatásával épített iskolát pár hónap alatt duplájára kellene bővíteni.

Az ősztől a Kis Tigris már általános iskolásokat tanít. Eddig százharminc szentmártoni gyerek szülei jelezték: a Kis Tigrisbe íratnák csemetéjüket. Vagyis: a bezáró helyi iskola ötven diákján kívül további nyolcvan alsószentmártoni gyerek akar a Kis Tigris leendő iskolájában tanulni. Õk jelenleg ingáznak. A felsősök a szomszédos Egyházasharasztiba és Siklósra járnak. De nemcsak a felsősök akarnak a helyi iskolában tanulni, hanem a Siklósra ingázó alsósok is.

Ez azonban nem mindenkit tölt el elégedettséggel. Lankó József, Alsószentmárton plébánosa úgy érzi: évtizedes munkájának eredménye omlik öszsze, ha a Kis Tigris tervei megvalósulnak. Lankó 1980-ben lett Alsószentmárton papja. A plébános a kilencvenes évektől arra törekedett, hogy a helybélieket meggyőzze: gyermekeiket ne a szentmártoni iskolába járassák.

Lankó azért győzködte erről a szülőket, mert gyenge színvonalúnak tartotta a helyi iskolát. No meg azért is, hogy az alsószentmártoni homogén cigányközösségben felnevelkedő gyerekek minél hamarabb integrálódjanak a társadalomba. A plébános azt tapasztalta, hogy a helyben iskolázódó fiatalok a faluból kilépve tájékozatlanok, szorongók és képtelenek a kommunikációra. Lankó az egyházasharaszti iskolát is az integráció ellen ható intézménynek vélte, miután a gyerekek többsége ott is roma. Ezért a plébános a siklósi katolikus és református általános iskolát javasolta a szülőknek. Ennek eredményeként jelenleg ötvenöt alsószentmártoni tanul e két iskolában.

Az ingázó diákok korrepetálását és tehetséggondozását egy alsószentmártoni katolikus alapítvány vállalta magára. A napköziszerűen működő alapítványi tanodában félszáz gyerek tölti délutánjait. Lankó József szerint az ingázó diákoknak van esélyük arra, hogy később érettségizzenek, diplomázzanak, szakmát tanuljanak - szerinte viszont a helyi iskolában tanulóknak erre nincs sanszuk. A korábbi ingázókból e pillanatban már huszonnyolcan siklósi és pécsi középiskolákban tanulnak. Ennek a programnak köszönhetően eddig 12 alsószentmártoni gyerek érettségizett, s tizen egyetemre és főiskolára járnak.

Most viszont Lankó azt jövendöli, hogy ennek vége, mert a Kis Tigris az ingázó szentmártoni általános- és középiskolásait magához csalogatja. A Kis Tigris azért vonzó az alsószentmártoniaknak - mondja a plébános -, mert helyben van, és mert nem követel annyit, mint a városi iskolák. Lankó József így folytatja:

- A Kis Tigris gettóba zárja majd az alsószentmártoni és a környékbeli cigánygyerekeket. Nem is értem, hogy miért kap a Kis Tigris kiemelt állami támogatást azon a címen, hogy ott integrált oktatás folyik. Hiszen az alsószentmártoni gimnázium valamennyi tanulója roma, s ez így lesz a Kis Tigris leendő általános iskolájával is. Ez nem integráció, ez épphogy az állam segítségével megvalósított totális szegregáció. Tudni kell azt is, hogy az alsószentmártoni gyerekek szülei általában 15 éve itthon vannak, merthogy azóta állástalanok. Ezért aztán ezeknek a gyerekek minél korábban meg kell tanulniuk: az életben akkor viszik valamire, ha reggel buszra ülnek és mennek a dolgukra. Nekik a tanulás a legfontosabb dolguk, ezért utaznak naponta a városba. Ha iskolásként rögződik bennük, hogy reggel el kell menniük a faluból, akkor felnőtt korukban már természetes lesz számukra az, hogy a korai órákban a munkahelyükre igyekezzenek

A cikkben szerettem volna megszólaltatni Derdák Tibort, a Kis Tigris Gimnázium igazgatóját. Megkerestem, s leírtam a véleményét. Amikor elküldtem neki a cikket megjelenés előtt, akkor kijelentette: szavait eltorzítottam, meghamisítottam. Megkértem, hogy javítsa ki az általa kifogásolt mondatokat, ám ő erre nem volt hajlandó. Azt mondta, hogy ez a cikk őt ellenszenves szövegkörnyezetbe helyezi, s ebből a helyzetből ő már csak rosszul kerülhet ki, ezért inkább nem kíván megszólalni a riportban.

Sajnálom, hogy Derdák Tibor nem szólal meg ebben a cikkben. Felkészült, elhivatott embernek ismertem meg őt. A 46 éves tanár 1987-ben került Baranyába, a magyarmecskei iskolában tanított, és sokat tett a romák oktatásáért, érdekképviseletéért. 1990-től az SZDSZ parlamenti képviselője volt, aztán részt vett két, a cigányság tanítását vállaló intézmény, a pécsi Gandhi Gimnázium és a mánfai Collegium Martineum megalapításában. 2002-től az oktatási tárcánál dolgozott, majd létrehozta a Kis Tigris Gimnáziumot. Egy olyan intézményt, amelynek az ősztől általános iskolája is lesz.