2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Tüntetnek a csehországi romák
2007. 04. 10. 00:00

Kedden tüntetésen követelik Cunekazonnali menesztését - jelentette be Monika Mihalicková, az Athinganoi társulás elnöke.

Kedden tüntetésen követelik Cunekazonnali menesztését - jelentette be Monika Mihalicková, az Athinganoi társulás elnöke. - A kormányalelnök megnyilvánulásai újabb társadalmi feszültségeket gerjesztenek, mert tovább fokozzák a romaellenes indulatokat. Egyúttal azt is jelzik, hogy hazánkban ismét felütötték a fejüket a klérofasiszta nézetek, amelyek ellen határozottan fel kell lépnie minden demokratának- tette hozzá. Elmondta azt is, hogy a mai tüntetésre számos hazai és külföldi emberjogi aktivistát és több europarlamenti képviselőt is várnak.

Jirí Cunek először akkor okozott botrányt, amikor másfél éve, még a morvaországi Vsetín polgármestereként lakbérhátralékaik miatt nemcsak kilakoltatott harminchat roma családot, hanem el is költöztette őket a kisvárosból. - Én csak egy fekélyt gyógyítottam, amelyet az orvosok szerint legildomosabb műtéttel eltávolítani. Polgármesterként én ugyanígy cselekedtem - nyilatkozta az egyik cseh tévének.

Néhány napja pedig - immár pártelnökként - arra a kérdésre, hogy a tervezett megszorító intézkedések után kik kapnak majd szociális segélyt, így válaszolt:

Ahhoz, hogy a politikusok szegény embernek nyilvánítsanak valakit, el kell utaznia valahová, hogy jól lebarnuljon, randalíroznia kell a családjával, majd tüzet raknia a téren - jelentette ki. Azzal folytatta, hogy kormányalelnökként és régiófejlesztési miniszterként szeretné elérni, hogy a romák végre dolgozzanak.

A cseh kereszténydemokrata-néppártiak két koalíciós partnere, a polgári demokraták (ODS) és a zöldek (SZ) elhatárolódott Jirí Cunek szélsőséges megnyilvánulásától. Ezek után ő is bocsánatot kért meggondolatlan nyilatkozata miatt. A zöldek azonban ragaszkodnak ahhoz, hogy a korrupcióval is gyanúsított kormányalelnököt Mirek Topolánek kormányfő azonnal váltsa le. - Ha ezt a követelésünket e hét végéig nem teljesítik, akkor távozunk a koalícióból - figyelmeztetett Martin Bursík pártelnök.

A Právo napilap értesülései szerint Mirek Topolánek már napok óta fontolgatja ezt a lépést. Tomás Lebeda neves cseh politológus szerint a miniszterelnök nyilvánvalóan úgy szeretné meneszteni Jirí Cuneket, hogy a KDU-CSL ne lépjen ki a koalícióból. Ezért arra vár, hogy a kereszténydemokraták váltsák le a pártelnöküket, ám a többség még mindig Jirí Cuneket támogatja. Emiatt viszont politikai kutyaszorítóba kerülhet Mirek Topolánek, mert ha rövidesen nem lép, akkor a zöldek beválthatják a fenyegetésüket, ha viszont leváltja a kormányalelnököt, akkor a KDU-CSL léphet ki a koalícióból,- vélekedett a prágai szakértő.