2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Romáknak szerveztek katasztrófavédelmi oktatást Csongrád megyében
2007. 02. 27. 00:00

Több mint kétszázan, roma civil szervezetek képviselői és kisebbségi koordinátorok vesznek részt azon a katasztrófavédelmi képzésen, amely hétfőn kezdődött Hódmezővásárhelyen.

A romák az elmúlt évek természeti csapásai során is magas színvonalon közreműködtek a védekezésben. A tanfolyam célja az elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátításán túl egy országos összefogás kialakítása, olyan csoportok létrehozása, melyek akár órákon belül segíteni tudnak valamilyen rendkívüli esemény bekövetkeztekor - közölte Mátrai Attila, az oktatás koordinátora.

A szakember elmondta, a képzéshez szükséges pénzt adományokból, magánforrásból teremtették elő, a résztvevők ellátáshoz szükséges élelmiszert például vállalkozások ajánlották föl.

Hétfőn kora délután egy korábban kiképzett "madárinfluenza kommandó" mutatta be, hogyan kell eljárni fertőzés észlelését követően. Az oktatásra az ország minden részéből érkeztek hallgatók: roma egyesületek, kisebbségi önkormányzatok képviselői, vállalkozók.

A program azzal a célkitűzéssel jött létre, hogyha szervezetté teszik a spontán önsegélyező kezdeményezéseket és felkészítik az egyéneket és közösségeket a veszélyek felismerésére, a megelőzésre és a kármérséklésre sokat javíthatnak biztonságérzetükön, jelentős értékeket menthetnek meg és csökkenthetik a védekezésre, helyreállításra fordított társadalmi ráfordításokat, javulhat általában is többszörösen hátrányos helyzetű emberek életminősége.

A szervezők kijelentették: a polgári (katasztrófa) védelem valóban mindannyiunk közös ügye - Nemzeti Ügy.

Az utóbbi évek katasztrófa és veszélyhelyzetei arra mutatnak, hogy ma már nincs a világnak egyetlen olyan zuga sem, mely garantáltan védettnek tekinthető. Hazánk - a sűrűn lakott Európa keresztútján - mind a természeti, mind az un. Civilizációs fenyegetéseknek fokozottan kitett. Az időjárási szélsőségek (viharok, felhőszakadások, hőhullámok), a különféle járványok, élelmiszer hamisítások, környezetszennyezések, tüzek, balesetek, a legkisebb, legeldugottabb falvak lakóit is elérhetik - hívták fel a figyelmet.