2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Makai István: Az országos listavezetők folytassanak nyílt, szakmai vitát
2007. 02. 27. 00:00

A fővárosi cigány önkormányzati választáson esélyesnek tartott RPT-MCDSZ koalíció listavezetője szerint véget kell vetni a kiszorítás és a sárdobálás politikájának.

A politikus a RomNetnek adott nyilatkozatában elmondta azt is: nemcsak kívánatosnak, de szükségesnek is tartja, hogy Kolompár Orbán, az MCF Választási Szövetség és Farkas Flórián, a Lungo Drom Koalíció elnökjelöltje nyilvános, szakmai vitában fejtsék ki javaslataikat a cigány kisebbségi önkormányzatiság és a roma érdekképviselet jövőjéről.

"A főváros politikai és kulturális szempontból is stratégiai jelentőségű" - mondta a RomNetnek Makai István, az RPT-MCDSZ koalíció listavezetője, aki szerint nem ismétlődhet meg az elmúlt esztendőkben tapasztalt szembenállás a Fővárosi Cigány Önkormányzat és az Országos Cigány Önkormányzat között.

A roma politikus úgy látja, bárki is legyen az OCÖ következő elnöke, az országos önkormányzati választásokat megnyerő szervezettel olyan együttműködést kell kialakítani, amely elsősorban a programokra, és nem a személyi viszonyokra épül.

"Újfajta politikai kultúrára, és személyeskedések, rágalmak helyett pezsgő, szakmai vitákra van szüksége a magyarországi cigány közéletnek" - hangsúlyozta Makai, aki új stílust és hangvételt szeretne meghonosítani a szerinte "gyenge teljesítményt" nyújtó FCÖ-ben is.

A Roma Polgári Tömörülés elnöke úgy véli: az OCÖ választáson listát állító szervezeteknek is komoly felelősségük van abban, hogy a roma érdekképviselet történetében ne ismétlődjenek meg az elmúlt tizenkét év kudarcai.

"Az a felelősség, amit mi kaptunk a cigány emberek felhatalmazása alapján, rólunk, cigány emberekről - és nem politikusokról - kell szóljon. Programok, feladatok végrehajtásáról; arról, hogy bele tudunk szólni saját sorsunk alakításába" - fejtette ki Makai, és hozzátette: az MCF és a Lungo Drom elnökjelöltjének mielőbb meg kell vitatnia szakmai programját a széles nyilvánosság előtt.

"Nemcsak kívánatosnak, de szükségesnek is tartjuk, hogy Kolompár Orbán és Farkas Flórián álljanak ki, és egy nyilvános, szakmai vitában érveljenek programjaik mellett, ezzel elősegítve az ötezer kisebbségi önkormányzati képviselő döntését március 4-én" - mondta az RPT vezetője.

Makai István a RomNet kérdésére válaszolva elmondta: még nem ismeri részletesen egyik szervezet választási programját sem, ugyanakkor bízik abban, hogy a listavezetők képesek lesznek higgadt, és meggyőző párbeszédet folytatni.