2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Farkas Flórián a parlamentet használja kampányára
2007. 02. 27. 00:00

Farkas Flórián fideszes parlamenti képviselő az Országos Cigány Információs és Művelődési Központ értékesítése ellen emelt szót hétfőn az Országgyűlésben az azonnali kérdések és válaszok órájában

Farkas Flórián felszólalásában emlékeztetett arra, hogy az Országos Cigány Információs és Művelődési Központot a múlt héten felgyújtották. Hozzátette: tud arról, hogy a művelődési központ épületére az ingatlannyilvántartásban elidegenítési, terhelési tilalom van bejegyezve. Mint mondta, a művelődési központ a magyar cigányság egyetlen olyan vagyona, melyben a kultúráját, művészetét meg tudja őrizni.

Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára Farkas Flóriánhoz intézve szavait azt mondta: nem lehet elvonatkoztatni attól, hogy az ellenzéki képviselő az Országos Cigány Önkormányzat elnöki tisztségéért folytat személyes kampányt, és ezt a parlament falai közé is behozza.

Hozzátette: a kormány támogatja a roma kultúrát. Példaként hozta fel, hogy az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány 2007-ben is kiír egy pályázatot a roma zenészek megsegítésére, és a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány is támogatja a roma kultúrát.

A Lungo Drom elnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt: szerinte korrupt ügylet az Országos Cigány Információs és Művelődési Központ (OCIMK) értékesítése, ezért arra kéri a kancelláriaminisztert, állítsa le az ingatlan adásvételét.

Az OCÖ közgyűlése múlt csütörtökön döntött arról, hogy eladja 145 millió forintért az Országos Cigány Információs és Művelődési Központot. Az egyhangúlag elfogadott határozat szerint az OCÖ a befolyt vételárat letétbe helyezi és majd az újonnan felálló önkormányzat dönt annak felhasználásáról.

Százharminc millió forintot ér az Országos Cigány Információs és Művelődési Központ Gyömrői úton lévő épülete, melyet az Országos Cigány Önkormányzat közbeszerzési eljárás keretén belül 145 millió forintért kíván értékesíteni - derül ki abból a levélből, melyet az ingatlanbecslő juttatott el a RomNethez hétfőn. A dokumentum szerint Szögi János független ingatlan értékbecslő az OCIMK épületére 2005. augusztus 30-án és 2007. január 29-én készített értékbecslést. Első ízben 130, idén január végén pedig 131 millió forintra becsülte annak értékét.

A levélből kiderül: valótlannak lehet tekinteni Farkas Antal képviselő azon állítását, hogy a Gyömrői úti székház másfél milliárd forintot érne, és azt az önkormányzat áron alul akarná értékesíteni, "elkótyavetyélni". Az ingatlan értékbecslésével kapcsolatban Szögi János kijelentette: "minden szakmai felelőséget vállalok" . A 7134 négyzetméteres telken lévő 1250 négyzetméteres épület, melynek szerkezetét teljesen vissza kell bontani és át kell építeni, így annak értékesítési árát 144 millió forintos összegben javasolja.