HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Hol egy év, hol egy hónap ér egymilliót

betűméret csökkentése betűméret növelése
2007 Január 18    Forrás: Népszabadság


Ez a cikk archív

A jogtalan fogvatartás miatt indított kártérítési perek közül a legdrámaibb Pusoma Dénes - örököseié volt. Pusoma Dénest 1994. március 16-án a Heves Megyei Bíróság halált okozó testi sértés és rablás miatt hat év börtönbüntetésre ítélte. Fellebbezés hiányában az ítélet első fokon jogerőre emelkedett. Pusoma Dénes a börtönbüntetését töltötte, amikor a valódi tettes egy másik börtönben elszólta magát rabtársai előtt. Később hivatalosan is beismerte, hogy ő a gyilkos és egy ártatlan ember ül helyette.

Hirdetmény

Pusomát azonnali szabadlábra helyezte a bíróság. Ő kártalanítási keresetet nyújtott be a magyar állam ellen, de még az ítélet megszületése előtt öngyilkosságot követett el.

A pert az örökösei folytatták. A kártérítési kérelmet azonban három bírósági szinten is elutasították. Az ítéletek szerint Pusoma maga tehetett arról, hogy a gyanú rá terelődött, mert még az eljárás elején írásban beismerte a tettet.

Általános vélekedés szerint a bíróságok korábban általában az egy év egyenlő egymillió forint képletből indultak ki a kártérítési összeg meghatározásánál a jogtalan fogvatartás miatti ügyekben.

Nem így egy magyarcsanádi és szintén cigány származású testvérpár esetében. A Gán testvérek nyereségvágyból elkövetett emberölés gyanúja miatt 15 hónapot töltöttek előzetes letartóztatásban. Letartóztatásuk után egy évvel derült ki ártatlanságuk. Szabadulásuk után kártérítési pert indítottak a magyar állam ellen, két-kétmillió forint nem vagyoni kár megtérítését, valamint egy és negyedévnyi elmaradt bérük megtérítését kérték a bíróságtól. Az első fokú bíróság csak 1,2 millió forint nem vagyoni kárt ítélt meg nekik, mivel - az ítélet indoklása szerint - "az átlagosnál primitívebb személyiségükből kifolyólag (...) az elzárást nem élték meg olyan fokú pszichés károsodással, amely indokolná a kereseti kérelmükben előterjesztett kártalanítási összeg megítélését" Az ítélet - és főleg az indoklás - nagy és eredménytelen tiltakozást váltott ki.

Kevéssel később a bíróság mintegy kilencmillió forint kártérítést ítélt meg három cseh állampolgárnak, akik embercsempészés - később megalapozatlannak bizonyult gyanújával - kilenc hónapot töltöttek előzetes letartóztatásban Magyarországon.

Általános megítélés és tapasztalat szerint igen súlyos vád után többévnyi börtönbüntetés oly mértékben zilálja szét az elítéltek kapcsolatait, szűkíti be mozgásterűket, amin pénzzel csak igen kevéssé lehet segíteni.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Lemezbemutató koncertre készül a Parno Graszt

  • Mit éreznek a romák az elmúlt évek növekedéséből?

  • Forgács István: A cigányság felzárkózása gazdasági kérdés

  • Segítségnyújtás a kárpátaljai magyar közösségnek

  • Cigány magyar - csapatépítő tréning a JurányibanCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt