2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Tréning előítéletes rendőröknek
2007. 01. 17. 00:00

Befejeződött az a vizsgálat, amit egy cigányellenes hozzászólásokkal tűzdelt rendőrségi honlap miatt indított az ORFK. Az előítéletes rendőröket tréningre küldték.

A rendkívül durva, cigányellenes hozzászólások miatt Bene László országos rendőrfőkapitány tavaly ősszel felfüggesztette a Holdudvar nevű belső rendőrségi honlap működését. A szélsőséges kijelentésekre egy CD-n kiadott gyűjtemény hívta fel a figyelmet. Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője a múlt hónapban közölte, hogy sikerült azonosítani azokat, akik rasszista hozzászólásokkal jelentkeztek a honlap fórumain.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy jó részük nem is rendőr, hanem irodai dolgozó. Máté Mihály, a CD-gyűjtemény egyik készítője viszont állította, hogy ennél jóval többen fogalmaztak meg cigányellenes véleményeket.

Az országos főkapitány által elrendelt fegyelmi vizsgálat nemrégiben befejeződött, a részletekről - így például arról, történt-e valamilyen felelősségre vonás - az ORFK pénteken tart sajtótájékoztatót. Annyit azonban már most tudni lehet, hogy a rendőrség a szóban forgó harminc kolléga számára olyan egyhetes tréninget szervez, amelynek célja az előítéletektől mentes gondolkodás kialakítása.

A tréning résztvevőit két csoportba osztották, az első csoport már meg is kezdte a munkát a Rendészeti és Bűnmegelőzési Intézetben.

Vegyes a társaság: van közöttük tiszt, tiszthelyettes, járőr és nyomozó, irodai alkalmazott, férfi és nő, kevésbé iskolázott és jogi egyetemet végzett is - mondta lapunknak a képzés egyik vezetője, Bobák Artúr rendőr alezredes, a bűnmegelőzési intézet főeladója.

Eddig pozitív tapasztalatokat szerzett, a tréning résztvevői szerinte nagyon fogékonyak a téma iránt, őszintén érdeklődnek, hogyan lehet kezelni az előítéleteket. "Merem állítani, hogy a többségük nem rasszista" - jelentette ki az alezredes. Ha valóban nem azok, akkor nem világos, mégis miért írogattak rasszista hozzászólásokat a Holdudvarra. Bobák Artúr erről egyelőre nem kívánt véleményt nyilvánítani, mint mondta, ennek elemzése hoszszabb időt igényel.