2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kolompár Orbán besöpörné a szabolcsi cigányság szavazatait?
2007. 01. 09. 00:00

A tét lényegében az, hogy ismét a baloldali Kolompár irányítsa-e az Országos Cigány Önkormányzatot, vagy a fideszes honatya, Farkas szerezze meg az OCÖ-elnökséget.

A tét lényegében az, hogy ismét a baloldali Kolompár irányítsa-e az Országos Cigány Önkormányzatot, vagy a fideszes honatya, Farkas szerezze meg az OCÖ-elnökséget. (Farkas Flórián is állt már a cigány önkormányzat élén, méghozzá két cikluson keresztül, 1994-től 2002-ig.)

A már zajló kampány jellemző mozzanata: Kolompár Orbán - MCF-es vezetői minőségében - az MTV Nap-kelte című műsorában beharangozta: rövidesen együttműködési megállapodást hoz tető alá a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzatok Szövetségével. Ez verte ki a biztosítékot a jobboldali cigányoknál...

"Tiltakozunk az ellen, hogy ilyen megállapodás létrejöjjön, mivel ez ellenkezik az önkormányzati szövetség alapszabályával" - közölte az MNO-val Lakatos István, a Lungo Drom megyei elnöke. Felidézte: jog szerint az őszi helyi kisebbségi képviselők megválasztása nyomán tisztújítást kell tartani a szabolcsi cigány önkormányzati szövetségében. A civil szervezetekkel vagy pártokkal való együttműködésről pedig csak úgy szabad dönteni, hogy előzőleg minden tagönkormányzatot megkérdeznek. "Egyik sem történt meg" - mutatott rá Lakatos. Szerinte, ha a helyi kisebbségi önkormányzatok szavaznának az MCF-fel való kooperálásról, az elutasítás volna az általános, hiszen Szabolcs-Szatmár-Bereg megye cigány önkormányzatainak háromnegyede lungo dromos vezetésű.

Kolompár Orbán munkatársunknak megerősítette, hogy megállapodást kíván kötni a szabolcsi megyei cigány önkormányzatok szövetségével, de - mint mondta - kizárólag csak jogszerűt...