2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kolompár Orbán: alaptalanok az OCÖ elleni vádak
2007. 01. 09. 00:00

Az OCÖ elnöke szerint a vádak alaptalanok, véleménye szerint a már második éve folyó vizsgálatot nem véletlenül most feszegetik, ugyanis ez a jobboldali Lungo Drom választási kampányának a része.

"Nem véletlen, hogy a jobboldal szócsövén keresztül, a magát polgári napilapnak valló újság hasábjain jelennek meg olyan írások, amelyek az országos önkormányzati választások előtt befolyásolhatja a március 4-i kimenetelét" - mondta Kolompár Orbán.

Hozzátette: mindenki számára nyilvánvaló, hogyha a jobboldal szövetségese, Farkas Flórián nyerné meg az országos önkormányzati választásokat, akkor segítő kezet nyújtana abban, hogy október 23-hoz hasonlóan, a cigányokat is az utcára szólítanák.

Roma vezetők szerint "durva" kampányra kell számítani, és a vezető személyiségek lejáratása, szervezetek elleni vizsgálatok kezdeményezése várható az elkövetkezendő időszakban.

Az OCÖ-vel kapcsolatban - szintén feljelentések miatt - több eljárást is indított a rendőrség. Több embert kihallgattak, informatikai szakértőket vontak be, majd az aktákat átküldték a Fővárosi Főügyészségre azzal a javaslattal, hogy bűncselekmények elkövetésének hiányában szüntessék meg a nyomozást.

Kolompár Orbán a RomNetnek azt mondta, a cikkben forrásként szereplő rendőrtiszt telefonon arról tájékoztatta, hogy három ízben is pontosítást kért a polgári napilaptól, mert az valótlan információt közölt, de a cikk szerzője nem tette meg.

Tény, hogy a rendőrség majd két évvel ezelőtt több aktát, számlaleveleket és egyéb iratokat foglalt le az OCÖ Dohány utcai székházából, és azokat szakértők vizsgálták. A nyomozás eddigi eredményéről viszont nem számoltak be.

A nyomozások, vizsgálatok nem állnak messze az önkormányzattól, ugyanis az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az Országos Cigány Önkormányzat 1999 és 2003 közötti időszakát vizsgálva megállapította: nem tett eleget a célszerű és takarékos gazdálkodás követelményének, három év alatt 20 százalékára csökkent az önkormányzat összes vagyona. A még Farkas Flórián időszakában vezetett OCÖ ellen az ÁSZ feljelentést tett a pénzügyi-gazdasági vizsgálatát követően számviteli fegyelem megsértése és jogosulatlan pénzügyi elszámolások miatt.

A vizsgálatot Medgyessy Péter akkori miniszterelnök utasítására a rendkívüli pénzügyi-gazdasági ellenőrzése az 1999. január 1. és 2003. június 30. közötti időszakra terjedt ki.

Kolompár Orbán több alkalommal nyilatkozta, hogy a vezetése idejére, tehát 2003 júniusától átfogó ellenőrzést kér, de a rendkívüli vizsgálatot csak a miniszterelnök rendelheti el. "Állok a vizsgálatok elé, mert vezetésem idején semmilyen jogosulatlan kifizetés, és visszaélés nem történt, a gazdálkodást törvényesen, és szabályszerűen végeztük és végezzük ma is" - mondta Kolompár Orbán.

Ász vizsgálaton a Farkas Flórián vezette Lungo Drom cigány szervezet és az (akkor még) Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat is átesett, 1994-ben, amikor a számvevőszék a szervezet 1993-as állami támogatásának felhasználását vizsgálta. Abban az évben a legtöbb állami pénzzel támogatott cigány szervezet a legalapvetőbb számviteli követelményeknek sem tudott megfelelni. Az OCKÖ-t 1996-ban vizsgálta az ÁSZ. Egy, a testületbe tartozó képviselő jelentette fel az önkormányzatot többszörös törvénysértés miatt. Többek között azért, mert az OCÖ megválasztásakor a Lungo Drom csaknem 9 millió forintot költött a vidéki elektorok Budapestre szállítására, amit az újonnan megalakult önkormányzat utólag számolt el saját költségeként. A vádpontok között az OCÖ állami támogatásának szabálytalan felhasználása, fiktív kifizetések és aránytalanul magas szakértői tiszteletdíjak kifizetése szerepelt.

Az ügyben Paksi Éva ellen folyó eljárást a Szolnoki Városi Bíróság megszüntette, a határozat ellen az ügyészség fellebbezett. Ennek nyomán 1998 októberében a Szolnok Megyei Bíróság bűnösnek találta Paksi Évát magánokirat-hamisítás vétségében, és bírói megrovásban részesítette. Ugyanennek az ügynek az elsőrendű vádlottja, Farkas Flórián köztársasági elnöki eljárási kegyelmet kapott.

Kolompár Orbán, az OCÖ jelenlegi elnöke a RomNetnek azt mondta: "bízom benne, hogy az OCÖ-vel szemben folyó vizsgálat során bebizonyosodnak az alaptalan vádak, és a Sólyom Lászlónak nem kell gyakorolnia újból a kegyelmi jogát".