2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Spidla az Európai Parlament Nőjogi Bizottságában
2006. 12. 20. 00:00

Az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottsága ma tartotta ez évi utolsó ülését, ahol Vladimír Spidla is részt vett.

Járóka Lívia néppárti képviselő hiányolta a terjedelmes szövegből "a roma népesség demográfiai mutatói, Európa elöregedése és munkaerőhiánya és a romák néhol 80-90%-os munkanélkülisége között fellelhető ellentmondás" tárgyalását.

"A demográfiai változások során csökkenő összlakosság elöregedése mellett a romák jóval fiatalabb korösszetételével számolni kell. A demográfiai változások tükrében az Európai Bizottságnak saját tevékenységével kell nyíltan a tagállamoknak üzennie, hogy a 10-15 milliós roma népesség társadalmi integrációja az európai kormányok jól felfogott gazdaságpolitikai érdeke, a lisszaboni stratégia fontos eleme, és nem csak Európa legnagyobb és leggyorsabban növekvő kisebbsége jövőjének, de országaik versenyképességének is egyik záloga. A téves feltételezésekre és előítéletekre alapozott Európa-szerte erősödő cigányellenesség elleni küzdelem elengedhetetlen feltétele, hogy minden európai és nemzeti - romák helyzetéhez kapcsolható- szakmapolitikai dokumentum tükrözze ezt a szemléletváltozást" - jelentette ki a képviselő.

A romák a rendszerváltás után, képesítés hiányában és a megkülönböztetés miatt elsőként szorult ki a munkaerőpiacról, élethelyzetük válságos. A roma családok többségének nagyon csekély összegű segély és járadékjellegű jövedelem képezi megélhetésük alapját. Európa népessége gyorsan öregszik, 2050-re 48 millióval lesz kevesebb a munkaképes korú lakosság száma. Az Európai Unió kormányainak szembe kell nézniük azzal, a kiadások oldalán jelentkező drasztikus változással, hogy a közpénzek, a munkaképes korú lakosság számának csökkenésével és a nyugdíjra és nyugdíjjárulékokra költendő növekvő kiadásokkal arányosan csökkenni fognak.