2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Több milliós tartozása van a leégett roma központnak
2006. 12. 15. 00:00

Ellehetetlenítené az OCÖ jövő évi költségvetését a leégett roma központ adóssága, ezért a végelszámolás lenne a legjobb megoldás a helyzet stabilizálására - hangzott el a roma önkormányzat közgyűlésén

Novemberben szándékos gyújtogatás miatt leégett a fővárosi Cigány Információs és Művelődési Központ (OCIMK) két emelete, amely az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) tulajdona. Az épületre nem szereltek fel biztonsági kamerákat és biztosítva sem volt, mert nem tudták kigazdálkodni a díját.

1999-ben százötvenmillió forintot fizetett az OCIMK-ért az akkor még Farkas Flórián vezette OCÖ. Bár már tavaly óta tervezik, az OCÖ mostani közgyűlésén sem sikerült határozni az épület eladásáról. A Roma Sajtóközpont értesülése szerint korábban egy vállalkozás száznegyvenmillió forintot adott volna a központért.

A közgyűlés csak arról döntött: az ingatlanban esett kárt szakértővel kell felméretni, amelyre a jövő évi költségvetésből háromszázezer forintot különítenek el. Az OCIMK székhelyét pedig a Gyömrői útról áttették az OCÖ Dohány utcai székházába. Az előző közgyűlésen állt fel az ügyrendi bizottság annak vizsgálatára, hogy az OCIMK Kht. és annak háttérintézménye a Szociális Építő Kht. tartozásait feltárja.

A bizottság azonban harminc nap alatt nem tudott pontos összeget megállapítani. A most közzétett iratok ugyanis két egymástól ötmillió forinttal különböző összeget tartalmaztak: az egyik csaknem három, a másik csaknem nyolcmilliós adósságról szólt. Az ügyrendi bizottság a valós tartozások felmérésére január végéig kapott haladékot.

Az OCIMK tarozásait a tulajdonos OCÖ-nek kell állnia, ami Kolompár Orbán szerint a jövő évi költségvetést ellehetetlenítené, ezért javaslata szerint a végelszámolás lenne a legjobb megoldás a Művelődési Központot körül kialakult helyzetre. Döntés azonban erről sem született.