2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Átvilágítják a cigány ösztöndíjakat
2006. 12. 02. 00:00

A cigány iskolai ösztöndíjak várhatóan nem szűnnek meg, de változnak a pályázati feltételek. Előfordulhat, hogy a roma tanulók a mostani félévre utólag sem kapják meg a támogatást.

Már hónapokkal ezelőtt ki kellett volna írni a pályázatot a cigány diákok tanulmányi támogatására, de ez még mindig nem történt meg. Ürmös Andor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium roma integrációs főosztályának vezetője cáfolta azokat a híreszteléseket, hogy a kormány megszünteti a roma ösztöndíjakat, de hozzátette: átalakul a rendszer.

Pillanatnyilag létezik egy ösztöndíj a hátrányos helyzetű gyerekeknek és egy másik a roma tanulóknak. Mindez nem azt jelenti, hogy a szegénységben élő cigányok kétféle jogcímen is pénzhez jutnak: aki az egyik helyre pályázik, az nem kaphat támogatást a másiktól. Ürmös Andor szerint a gond az, hogy a programok között nincs összhang, a célokban túl nagy az átfedés.

Az előző tanévben az állam közel egymilliárd forintot fordított roma ösztöndíjakra: az első félévben csaknem 20 ezer, a másodikban 13 ezer diák részesült a támogatásból. A legtöbbet a főiskolások és az egyetemisták kapták, de az ő ösztöndíjuk sem igen haladta meg a havi tízezer forintot.

A szociális tárca megrendelt egy kutatást, amely azt vizsgálja, az elmúlt években hogyan hasznosult a pénz, sikerült-e elérni a legrászorultabbakat. A cigányságon belül is van egy rendkívül szűk, jómódúnak számító réteg. A főosztályvezető megfontolandónak tartja, hogy az ösztöndíj odaítélésekor a szociális helyzet is szempont legyen. Az is kiderülhet, hogy a szűkölködő roma családok egy része a megélhetésre költi a gyerek után kapott ösztöndíjat. Ez érthető, de nem helyes - állapította meg Ürmös Andor -, hisz az ösztöndíj nem szociális segély, hanem az iskolai előmenetelt segítő támogatás.

A vizsgálat a közeljövőben készül el, s az eredmények befolyásolhatják az új rendszer kritériumait. Ürmös Andor úgy látja, legkorábban a jövő év elején, januárban lehet kiírni a pályázatot. A főosztályvezető nem tudta megmondani, hogy mekkora lesz a pénzügyi keret, miként azt sem, hogy a támogatást visszamenőleg megkapják-e a pályázók.

Jelen állás szerint tehát előfordulhat, hogy a roma diákok ebben a félévben hoppon maradnak, és utólag se látnak majd egyetlen fillért se. Varga József fideszes képviselő, a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány volt elnöke felháborítónak nevezte az eljárást.