2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Elutasították az első 30 roma menedékkérelmét
2006. 11. 18. 00:00

Már 20-30 magyar menedékjogi kérelmét utasította vissza a malmöi menedékjogi iroda. Az elmúlt napokban száznál is többen indultak Baranya megyéből Svédországba, hogy politikai menedékjogot kérjenek.

Az elmúlt négy hétben összesen 220 magyarországi roma érkezett a svédországi Malmöbe, hogy politikai menedékjogot kérjen. Péntek délutánig 30 kérelemről döntöttek, mindegyiket elutasították.

"Minden ügyet egyénileg bírálunk el, de nagyon régen volt példa arra, hogy magyar állampolgár menedékjogot kapott volna Svédországban" - mondta Friedrik Beijer, a malmöi bevándorlási hivatal menedékjogi osztályának helyettes vezetője.

Várhatóan vasárnap érkezik egy újabb mohácsi roma csoport Svédországba, majd a következő hétvégén még három. Vannak, akik autóval utaznak ki, nem repülőn. A már Malmöben lévő romák elmondása szerint ezres nagyságrendben lesznek a svéd városban december 16-ára.

Az egyik mohácsi roma, Balogh Erzsébet kiküldött tudósítónknak azt mondta: minél tovább szeretne Svédországban maradni, mert mindenét eladta, és nem tudna miből hazatérni. Havi 20 ezer forintos jövedelme van Magyarországon - tette hozzá.

Egy másik asszony, Bogdán Éva azt mondta: nem tud télre tűzifáról gondoskodni, mert annyi fát, amennyi a téli fűtéshez kellene, nem tud se megvenni, se összelopni.

A mohácsi romák egy 40 fős csoportja most Malmö közelében egy szerény szállodának megfelelő szintű ideiglenes szálláson lakik, háromágyas szobákban. Este tízig szabadon elhagyhatják a szállást, napi háromszor kapnak enni. A többieket már lakásokba költöztették szét, vannak, akik Malmötől 100 vagy 200 kilométerre kaptak szállást.