HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Kicsalták a kárpótlást

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  kárpótlás
2006 Szeptember 14    Forrás: Népszabadság


Ez a cikk archív

Piramisszerű felépítés és üzletszerűség jellemzi azt a csalássorozatot, amelyben vádat emelt a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség. A rendszer legalján álltak az úgynevezett "felhajtók", akik idős Bács-Kiskun megyei romákat kerestek fel, hogy elhitessék velük: kárpótlás jár nekik a második világháborús sérelmeikért.

Hirdetmény

A többségükben beteg, analfabéta emberek a felhajtók kérésére megadták a személyes adataikat, átadták okmányaikat fénymásolásra, valamint aláírták a kitöltetlen igénylési nyomtatványokat. A felhajtók segítői voltak a tanúk, akiknek a neve egy térségben több igénylő adatlapján is megtalálható. Rájuk azért volt szükség, mert két tanú igazolhatta, hogy egykor látta a dokumentumokat, és az igénylő beszélt neki a szenvedéseiről.

A rendszer tetején álltak a hitelesítők, akik a térség Cigány Kisebbségi Önkormányzat (CKÖ) vezetői voltak. Amikor pedig az idős igénylő megkapta a kárpótlást, a felhajtók elszállították az illetőt a bankfiókba, és a 600 ezertől kétmillió forintig kapott összegből részesedést kértek költségeik megtérítése címén. Általában az igénylők a kiutalt összeg nagyobb részét tartották meg.

A nyomozást az indította el, hogy az alapítvány történészeinek feltűnt a sablonszövegekkel ellátott nagyszámú Bács-Kiskun megyei igénylés, miközben nincsenek adatok arról, hogy a megyéből roma családokat deportáltak volna Ausztriába.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség a napokban benyújtott vádirata ötvenöt személyt vádolt különösen nagy kárt okozó bűnszövetségben, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás, illetve magánokirat-hamisítás bűntettével.

Az ügy egyik vádlottja Sz.L. az Országos Cigány Önkormányzat alelnöke, kiskőrösi és megyei közgyűlési képviselő, s közöttük van a miskei, a keceli, a kiskunhalasi, a jánoshalmi, a dusnoki, a kalocsai és a soltvadkerti CKÖ elnöke és néhány beosztottjuk.

Vádlottként szerepel az ügyben a kiskőrösi rendőrkapitányság egyik őrnagya, aki több idős család okmányait lefénymásolta az adatkérők számára.

A pert várhatóan még idén megkezdi a Bács-Kiskun Megyei Bíróság.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Új jelentés szedi szét Járóka Lívia állításait a magyarországi romák helyzetéről

  • Németh Zsolt: az európai történelem és a cigányság története szervesen összekapcsolódik

  • Budapest Ritmo - Idén a roma kultúra áll a középpontban

  • Roma Pride 2018: “Te is a nemzet része vagy!”

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt