2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Olli Rehn a romák helyzetének szigorúbb számonkérését ígérte Mohácsi Viktóriának
2006. 09. 07. 00:00

Mohácsi Viktória liberális Európai Parlamenti képviselő 2006. szeptember 6-án Strasbourgban személyesen találkozott Olli Rehn-nel az Európai Bizottság bővítésért felelős biztosával.

Mohácsi felhívta a bővítési biztos figyelmét arra, hogy a Bizottság Bulgária és Románia csatlakozási előkészületeit értékelő jelentésébe 2005-ben csak az Európai Parlamenti képviselők közbenjárása eredményeképp kerültek a romák helyzetével foglalkozó utalások, és nehezményezte, hogy 2006-ban is csak képviselői nyomásgyakorlásra foglalkozott a dokumentum a romák helyzetével.

Mindeközben a csatlakozásra készülő Romániából csak az elmúlt néhány hónapban három erőszakos hatósági kilakoltatás esete jutott a képviselő tudomására. Mindkét csatlakozás előtt álló országban súlyos problémák uralkodnak: Romániában a romák aránya 70% körüli a fogyatékosnak minősített gyermekek között, majdnem 100%-os a munkanélküliség, és kb. 15%-ukat semmiféle állami nyilvántartás nem szerepeltet, tehát ők mindamellett, hogy nem iskoláztathatják gyermekeiket, nem vehetik igénybe az egészségügyi ellátásokat, még nem is szavazhatnak. Az ezen problémákkal foglalkozó, az EP liberális frakciója által júniusban rendezett meghallgatás helyszínét az ügyben illetékes romániai kormánytagok sajnos nem sokkal a megnyitó után elhagyták.

A romák helyzetének javítása érdekében fokozott figyelemre és a kormányok által tett ígéretek szigorúbb számonkérése hívta fel a figyelmet a liberális politikus. Mohácsi saját országának tapasztalataira utalt, miszerint a csatlakozási tárgyalások során Magyarország is és más új tagállam is ígéretet tett a romák helyzetének javítására. Magyarország a deszegregáció megvalósítását, a telepfelszámolást és a miniszteri biztosságok és politikai pozíciók biztosítását mulasztotta el. Az egyetlen tényleges döntéshozatalba bevont miniszteri biztosság az Oktatási Minisztériumban működött, azonban a minisztérium által előkészített deszegregációs jogi szabályozás, több százmillió forintnyi normatíva, és a Nemzeti Fejlesztési Tervben biztosított milliárdos források ellenére a fogyatékosnak minősített roma gyermekek aránya megállíthatatlanul nő és az iskolai szegregáció sem enyhült. Jogerős bírósági ítélet állapította meg a szegregáció tényét Miskolcon, azonban ez sem tántorította el az önkormányzatot attól, hogy folytassa a törvénysértést.

A régi tagállamok sem büszkélkedhetnek: Spanyolországban, Németországban, Franciaországban, Dániában és a többi tagállamban is aggodalomra ad okot a romák szegregációja és a hátrányos megkülönböztetés.

Mohácsi Viktória arra kérte Olli Rehnt, hogy a csatlakozás előtt álló országokon a Bizottság szigorúan kérje számon a romák helyzetének javítását célzó intézkedéseket, hogy ne ismétlődhessen meg a romák ügyének semmibevétele.