2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A MACIKA mindenkinek ad egy kicsit
2006. 08. 31. 00:00

Bár idén csúsztak a pályázati kiírások, már most is több pályázat érkezett be, mint tavaly. A roma kulturális alappályázat, szemben a tavalyi 600-640 benyújtott programmal, most már 700 -nál tart.

Mindezt Solymosi Imre, a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány elnöke mondta el a Cigányfélórának. A kiírás egyébként azért késett - tudtuk meg -, mert a közalapítvány kuratóriuma két hónap késéssel tudott csak felállni, és a parlamenti választások sem kedveztek a munkának.

A közalapítványhoz három témában lehetett pályázni: civil szervezetek jelentkezhettek krízishelyzeteket megoldó programokkal, roma kulturális programok támogatását lehetett kérni, a kultúrát a lehető legtágabban értelmezve, és immár hagyományosan közösségi házak pályázatait fogadták be.

A rendelkezésre álló összeg nem túl nagy, mindössze 115 millió forint, ez nagyjából egytizede annak, amire igény lenne. Két téma már lezárult, de az intervenciós alapra, mely a civileket támogatja, dec. 31-ig lehet jelentkezni.

A pályázatok elbírálásakor a fő probléma az, hogy a szervezetek működési költségeiket is csak pályázati pénzből tudják megoldani, normatív támogatást nem kapnak, így működésük minden évben bizonytalan. A MACIKA elsősorban programokat, nem működést finanszíroz. Az elbírálás során mindig az a kérdés, hogy mindenki kapjon-e egy keveset, vagy néhány kiemelkedő program sokat. A kuratórium általában a mindenkinek, de keveset elv felé hajlik, várhatóan így lesz ez idén is. Nagyon nehéz ugyanis dönteni, hiszen a olyan kérések érkeznek például, hogy életveszélyes házak felújítása, romatelepek emberibbé tétele, minimális feltételek megteremtése gyermekek számára.