2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Elszámoltatják a francia államot a deportálások miatt
2006. 08. 29. 00:00

Tömegesen készülnek pert indítani a francia állam és az állami vasúttársaság ellen a második világháborúban elosztó táborokba deportált francia zsidók, cigányok és politikai foglyok családjai.

Több mint 200 Franciaországban, Izraelben, Belgiumban, Kanadában és az Egyesült Államokban élő család nyújt be keresetet a héten a francia állam és az SNCF, a francia állami vasúttársaság ellen - írja a Guardian. A családok kárpótlást követelnek, mert a feltételezések szerint az állam és az SNCF felelősségre vonható a franciaországi zsidó családok, politikai foglyok, homoszexuálisok és cigányok második világháború idején történt deportálásáért.

A keresetek többségét olyan, a második világháborút gyerekként átélő emberek vagy családjaik nyújtják be, akiket a Drancy elosztó táborba szállítottak. A tábort egyszerűen csak a "halál előszobjának" nevezték - írja a Guardian -, ahonnan többek között legkevesebb 67 ezer zsidót szállítottak haláltáborokba.

Az SNCF érintettségével kapcsolatos állításokat látszik megalapozni, hogy a vasúttársaság harmadosztályú utasként katalogizálta a deportálásra szánt embereket, akik nagy részét egyszerűen marhavagonokban szállították Drancyba. Az SNCF ráadásul fel is számolta a harmadosztályú utasok utáni jegyárat, és - a Guardian szerint - ki is küldték a számlákat. Volt, aki Franciaország felszabadulása után kapott ilyen számlát a cégtől.

A családok azt követően döntöttek a keresetek tömeges benyújtása mellett, hogy Alain Lipietz júniusban precedenspert nyert az SNCF és a francia állam ellen. Lipietz apja Drancyba történő deportálása miatt indított keresetet, melynek végén 62 ezer eurós (több mint 17 millió forintos) kártérítést ítélt meg számára a bíróság. Az ítélet szerint Lipietz apjának szenvedéseihez köze volt "az állami felelősség figyelmen kívül hagyásának" is.

A brit lap szerint az egyes ügyek lezárása évekbe telhet, és a megalapozottnak talált esetek miatt eurómilliókra rúgó büntetés megfizetésére kötelezhetik a francia államot és a vasúttársaságot. Az SNCF nem kívánta kommentálni az ügyet. Jogi képviselője még júniusban azt nyilatkozta: a társaság nem vonható felelősségre, mert kényszer alatt működött együtt a nácikkal.

A második világháború előtt Franciaországban élő 330 ezer zsidó közül több mint 75 ezret deportáltak. Közülük mindössze 2500-an érték meg a háború végét.