HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Mindenkinek jó, csak a Dankó Pista Egyesületnek nem?

betűméret csökkentése betűméret növelése
2006 Augusztus 01    Forrás: Kossuth Rádió-Cigányfélóra


Ez a cikk archív

Kállai Katalin, az oktatási és kulturális tárca roma ügyekért felelős stratégiai főtanácsadója vette át a kormány nevében azt a petíciót, amelyet a Dankó Pista Egyesület adott át a parlament előtti téren. Előtte térzenét adtak.

Hirdetmény

- Ez a petíció mennyiben jogos? Tehát mi az, amit kérnek? Mi az, amit valóban teljesíteni kéne, hiszen a zenészek nagyon fontosak számunkra?

Kállai Katalin: - Igen, én is úgy gondolom, hogy ez a kulturális érték, amelyet a magyarországi cigányzenészek képviselnek, az az egyetemes kultúra része, és mindenféleképpen sokkal nagyobb figyelmet kell erre a területre fordítani. Két évvel ezelőtt, amikor a kulturális tárca miniszteri biztosaként elkezdtem a munkámat, első feladatom volt, hogy ezen a területen valamit tegyek, és ennek során lehetőség nyílt arra, hogy az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány és a társminisztériumok összefogásával, kiírjunk egy meghívásos pályázatot a kísérleti program megvalósítására. Ez a kísérleti program arról szól, hogy az ország nyolc megyéjében regionális szinten lehetőséget kap az Országos Szórakoztató Zenei Központ által létrehozott Magyar Élőzene Kht., hogy pályázhat. Az OFA ezért 142,5 millió forint összeget biztosít a pályázat kiírására, és ennek részese volt a Dankó Pista Egyesület is, hiszen lehetőséget kapott arra, hogy pályázatát benyújtsa. Nem értem, hogy miért nem nyújtották be a pályázatukat.

Egyébként a Dankó Pista Egyesület egyesületként próbálja megoldani a roma zenészek foglalkoztatását, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a zenészek helyzetét valamilyen módon segítsék, de mint egyesület, nem rendelkezik azokkal a feltételekkel, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a folyamatos foglalkoztatási dolgokat megoldják. Ezért elég nehéz helyzetbe kerültek. Az ő kérésük az, hogy több támogatást kapjon maga az egyesület, ne a regionális központok kapják a támogatást, hanem ők. Ez azonban így nem működhet. A kísérleti program tanulságait levonva én azt gondolom, hogy a jövőre vonatkozóan mindenféleképpen kell egy kormányelőterjesztést készíteni, és a kormányzatnak is az a célja, hogy a roma zenészek és maga a műfaj a régi fényét visszanyerje, és az éttermekben, szállodákban, vendéglátó egységekben zenéljenek a zenészek, ne pedig ilyen térzenéket adjanak, mint ahogy most a Dankó Pista Egyesület. Ezért a cél és a feladat az, hogy a vendéglátó egységeket kell érdekeltté tenni abban, hogy élő zenét foglalkoztassanak, hiszen azon felül, hogy ez kulturális érték, mindenképpen turisztikai vonzerő is.

- Reméljük, hogy mostanában, vagy soha többé nem kerül sor arra, hogy petíciót kelljen átadni.

- Nyolc egyesületnek, nyolc megye képviseletének megfelel minden a pályázati kiírással kapcsolatban. Egyedül a Dankó Pista Egyesület az, amelynek nem felelt meg. Mivel demokrácia van, joguk van, hogy véleményt nyilvánítsanak, és természetesen ezt el lehet fogadni, de tudni kell, hogy olyan program igazából nincs, ami mindenkinek megfelelne. De azon vagyunk, és azon dolgozunk, hogy minél eredményesebben tegyünk ezen a területen.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt