HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A romák szeretnének partnernek lenni

betűméret csökkentése betűméret növelése
2006 Július 05    Forrás: Hetek Online


Ez a cikk archív

Magyarországon a fenntartható gazdasági és társadalmi folyamatok nagy mértékben attól függenek, hogy a cigány emberek munkába állhatnak-e - jelentette ki Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Mozgalom vezetője keddi debreceni sajtótájékoztatóján.

Hirdetmény

"Ez nem etnikai kérdés, hanem a kormány, a pártok, az ellenzék, a civil társadalom és a gazdasági szféra közös felelőssége" - tette hozzá.

A roma vezető szerint "nem lehet a cigányságot cigány önkormányzati etnikai gettóba szorítani". Horváth Aladár kijelentette: a Roma Polgárjogi Mozgalom üdvözli a kormányprogramnak azt a részét, amely 25 hátrányos helyzetű kistérségben komplex gazdaság- és társadalomfejlesztési, vagyis lendületes reintegrációs folyamatot helyez kilátásba.

A roma társadalompolitika egyik legfontosabb pilléreként a mozgalom kezdeményezi Kistérségi Reintegrációs Hivatal felállítását, amely "a komplex rehabilitációs programok tervezését és menedzselését lenne hivatott véghezvinni a második Nemzeti Fejlesztési Terv bázisán." Horváth Aladár szerint hasonlóképpen fontosnak tartják, hogy a romák esélyegyenlőségének előremozdítása érdekében mind az NFT 2 tervezését és végrehajtását végző Nemzeti Fejlesztési Ügynökségben, mind az Államreform Bizottságban szakmai alapokon nyugvó roma képviselet jelenjen meg.

A debreceni sajtótájékoztatón a jelenlegi roma vezetők beszámoltak arról, hogy az országban, de főleg a keleti országrészben egyre erősödő Roma Polgárjogi Mozgalom szeretné visszaszerezni az országos cigány önkormányzat tekintélyét annak érdekében, hogy partnernek tekintsék őket. Dancs Mihály, a mozgalom Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke és Balogh Mihály Hajdú-Bihar megyei elnök beszámoltak arról, hogy a mozgalom képviselői a települések többségében a kisebbségi önkormányzati és a települési önkormányzati képviselői helyekért küzdenek meg, de ahol nagy lélekszámban élnek romák, ott polgármester-jelöltet is indítanak a helyhatósági választáson.

Gulyás István megfogalmazása szerint a korábbi roma szervezetek nem működnek, hiteltelenné váltak, a Roma Polgárjogi Mozgalom viszont legitim vezetéssel, hiteles emberekkel, s a magyarok iránt is nyitottan kíván részt venni a társadalmi-gazdasági folyamatokban.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt