2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Tanodában nő a tudomány
2006. 06. 07. 00:00

Megyénkből eddig három település kapcsolódott be az uniós támogatással megvalósuló tanodaprogramba. A cél a hátrányos helyzetű - elsősorban cigány - fiatalok felzárkóztatása.

A legutóbbi népszámláláskor Békésben mindössze ötezren vallották magukat cigány nemzetiségűnek, becslések szerint azonban számuk eléri a 12-14 ezret. Békésen, Gyomaendrődön és Szarvason élnek a legtöbben. A tanodák - délutáni foglalkozások keretében - a fiatalok tanulmányi eredményének javítását, a roma értelmiségi réteg kinevelését hivatottak szolgálni.

Békésen a nyári előkészületek után szeptemberben kezdődnek meg a tanodai foglalkozások a Zsinóros Közösségi Házban - tudtuk meg Durkó Albert projektvezetőtől, a "Mégis van remény" Egyesület elnökétől. Célként jelölték meg, hogy a résztvevő negyven, 7-8. osztályos gyermek közül legalább harmincan jelentkezzenek majd középiskolába.

Gyomaendrőd még az elsők között, 2004. decemberében kapcsolódott be a programba.

- Csökkentek az iskolai hiányzások, javultak a tanulmányi eredmények, jobb lett az iskola és a roma közösség kapcsolata - összegzett lapunknak ifj. Dógi János, a tanoda vezetője, a Békés Megyei Romaügyi Tanács elnöke.