2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

"Nagy üzlet roma programokkal foglalkozni"
2006. 05. 20. 00:00

Roma közösségeknek segít információval és projektmegvalósítással a Roma Program Támogatási Hálózat (RPTH).

Segítenek akár a projektek megvalósításában is, elsősorban az oktatás és a felnőttképzés területén. Mindezek uniós fejlesztési forrásokból valósulnak meg - hangzott el a hálózat konferenciáján, szerdán.

A Roma Program Támogatási Hálózat konferenciáján elemezték azokat a forrásokat, melyekhez roma közösségek hozzájuthatnak, és az ezekhez való hozzáférés állapotát és lehetőségeit. Szóba került az is, van-e elégséges számú és felkészültségű roma szervezeti partner a közös projektekhez.

Az Oktatási Minisztérium Hátrányos Helyzetű és Roma Gyermekek Integrációjáért Felelős Miniszteri Biztos Hivatala 2005 áprilisában hozta létre a Roma Program Támogatási Hálózatot azzal a céllal, hogy szakmai és működési önállósággal országosan vezető szerepet töltsön be az oktatás területén a romákat érintő, romák által működtetett regionális, térségi, vagy helyi projektfejlesztések technikai támogatásában, függetlenül attól, hogy a fejlesztést állami intézmény vagy civil szervezet valósítja meg. A Hálózat hozzájárul a romák helyi programjainak kidolgozásához és kivitelezéséhez és a roma programok multidiszciplináris támogató környezete kiépítéséhez is, kiemelt figyelmet fordítva a versenysemlegesség elvére.

A fejlesztési terv része

A második Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) 22,4 milliárd eurót jelent, és azt, hogy nem kell magunkat korlátozni - jelentette ki Kovács István Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Hivatal elnökhelyettese. Hozzátette, a 2. NFT-ben nagy hangsúlyt fektetnek a foglalkoztatás fejlesztésére és javítására, az oktatásra és a társadalmi összefogás erősítésére és az infrastrukturális fejlesztésekre is. Célzottan a cigányság integrációját is elősegítik, például azzal, hogy minél sokirányúbban fejlesztik a kistérségeket, és minél jobban javítanak a telepen élők helyzetén.

Az integráció harmadik fő iránya a roma kulturális értékek terjesztése - eddig ez valósult meg leginkább. Az elnökhelyettes felhívta a figyelmet a veszélyekre is, például arra, hogy nehéz meghatározni, kit tekintünk romának, és hogy a romák fő problémái - szegénység, iskolázatlanság, kilátástalan helyzet - sokszor egybeesnek a többi emberével.

A konferencián részt vett és előadást tartott külföldi partnerszervezetek, például a Roma Education Fund és a London Voluntary Sector Training Consortium egy-egy képviselője is.

Délután "panelbeszélgetéseket" tartottak a forrásokról, a támogatási rendszer hiányosságairól és az eddigi gyakorlatról volt szó.