HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

"Nagy üzlet roma programokkal foglalkozni"

betűméret csökkentése betűméret növelése
2006 Május 20    Forrás: edupress


Ez a cikk archív

Roma közösségeknek segít információval és projektmegvalósítással a Roma Program Támogatási Hálózat (RPTH). Elsősorban azért jött létre másfél éve, hogy elősegítse a roma közösségek pályázati információkhoz való hozzáférését és technikai segítséget nyújtson a pályázatok elkészítésében.

Hirdetmény

Segítenek akár a projektek megvalósításában is, elsősorban az oktatás és a felnőttképzés területén. Mindezek uniós fejlesztési forrásokból valósulnak meg - hangzott el a hálózat konferenciáján, szerdán.

A Roma Program Támogatási Hálózat konferenciáján elemezték azokat a forrásokat, melyekhez roma közösségek hozzájuthatnak, és az ezekhez való hozzáférés állapotát és lehetőségeit. Szóba került az is, van-e elégséges számú és felkészültségű roma szervezeti partner a közös projektekhez.

Az Oktatási Minisztérium Hátrányos Helyzetű és Roma Gyermekek Integrációjáért Felelős Miniszteri Biztos Hivatala 2005 áprilisában hozta létre a Roma Program Támogatási Hálózatot azzal a céllal, hogy szakmai és működési önállósággal országosan vezető szerepet töltsön be az oktatás területén a romákat érintő, romák által működtetett regionális, térségi, vagy helyi projektfejlesztések technikai támogatásában, függetlenül attól, hogy a fejlesztést állami intézmény vagy civil szervezet valósítja meg. A Hálózat hozzájárul a romák helyi programjainak kidolgozásához és kivitelezéséhez és a roma programok multidiszciplináris támogató környezete kiépítéséhez is, kiemelt figyelmet fordítva a versenysemlegesség elvére.

A fejlesztési terv része

A második Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) 22,4 milliárd eurót jelent, és azt, hogy nem kell magunkat korlátozni - jelentette ki Kovács István Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Hivatal elnökhelyettese. Hozzátette, a 2. NFT-ben nagy hangsúlyt fektetnek a foglalkoztatás fejlesztésére és javítására, az oktatásra és a társadalmi összefogás erősítésére és az infrastrukturális fejlesztésekre is. Célzottan a cigányság integrációját is elősegítik, például azzal, hogy minél sokirányúbban fejlesztik a kistérségeket, és minél jobban javítanak a telepen élők helyzetén.

Az integráció harmadik fő iránya a roma kulturális értékek terjesztése - eddig ez valósult meg leginkább. Az elnökhelyettes felhívta a figyelmet a veszélyekre is, például arra, hogy nehéz meghatározni, kit tekintünk romának, és hogy a romák fő problémái - szegénység, iskolázatlanság, kilátástalan helyzet - sokszor egybeesnek a többi emberével.

A konferencián részt vett és előadást tartott külföldi partnerszervezetek, például a Roma Education Fund és a London Voluntary Sector Training Consortium egy-egy képviselője is.

Délután "panelbeszélgetéseket" tartottak a forrásokról, a támogatási rendszer hiányosságairól és az eddigi gyakorlatról volt szó.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt